Президентът посочи провал в кадровата политика на Борисов

Президентът посочи провал в кадровата политика на Борисов

Президентът Георги Първанов заяви в петък, че няма намерение да прави партия, а да развива гражданското общество и посъветва премиера Бойко Борисов да покаже малко повече характер и мъжко поведение.

"Има достатъчно партии в България, за да има и президентска партия. Това, което за в бъдеще си струва да се развие, е свързано с развитието на гражданското общество и на гражданските структури", заяви държавният глава в Роман, където участва в освещаването на основния камък на нова църква.

В средата на юни той вече се обяви за "плеймейкър", който в момента подбира "голмайсторите" за бъдещия си граждански проект, замислен да формира "алтернативна политика". Миналия месец Първанов обясни, че "не е зле да има един политически субект с алтернативна визия и политика". Според него трябва да бъде даден път на "експертите, на способните хора, които години наред останаха в сянка или отидоха в частния бизнес".

По повод изявлението на премиера Бойко Борисов, че е "преуморен" и че при "стачка ще подаде оставка", президентът реши да му даде някои съвети.

"Стачки и протести има в цяла Европа. Няма основание да очакваме политическа дестабилизация. В този смисъл моят съвет към министър-председателя е да не изпуска такива реплики, защото те подсказват за известна колебливост, ако щете дори за известна слабост. Това би могло да ерозира стабилността на управлението, не критиките на опозицията или пък протестите на отделни социални групи. Малко повече характер и самочувствие в този момент не са излишни. Кризата изисква едно мъжко поведение", заяви Първанов.

Той коментира още, че оставката на втори здравен министър говори за кадрови провал на премиера Бойко Борисов.

“Оставката на професор Борисова е не просто неин провал, на ръководството на здравното министерство, на здравната политика. В известна степен това е и пробив в кадровата политика на министър-председателя, защото втори министър на този ресор не успява да се справи с възложените му задачи“, посочи президентът.

Според него повторната смяна на здравния министър е знак за и "погрешна финансова политика" и дори "вълшебник да сложим на мястото на здравния министър, той няма да се оправи, ако няма солидния тил на едно осигурено здравеопазване".

След това президентът разкритикува като незаслужено, несправедливо, невярно и недостойно изявлението на вицепремиера Цветан Цветанов в Брюксел, че България е незаслужено приета в ЕС през 2007 г.

"Не знам къде е бил г-н Цветанов, но за годините на най-сериозните усилия на българския народ, на институциите, на администрацията за получаването на членство в ЕС аз съм бил във водовъртежа така да се каже. Затова мисля, че е несправедливо, невярно, да се говори така, защото бяха дадени много жертви от българския народ, много ограничения, които и сега ни тегнат. Оставам настрани, че тази реплика ми звучи и недостойно", каза Първанов.

Според него репликата на Цветанов е и "част от една традиция, установена и от предишни години от началото на прехода - български политици да отиват в Брюксел или друга западна столица и извинявайте за жаргона - "да топят" българската държава".

"Надявам се да си вземе поука министър Цветанов и изобщо българските политици и повече подобно поведение да не се вижда, особено в отношенията ни със западните партньори", каза Първанов.

Споделяне

Още от България