Президентът предложи алтернатива на излезлите от хипнозата българи

Радев: Наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко

Президентът предложи алтернатива на излезлите от хипнозата българи

Наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко и можем да го преодолеем само с активна воля и единна гражданска позиция. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на форум, на който бе представена първата част от т.нар. Национален стратегически документ, разработен от Стратегическия съвет към държавния глава.

Представянето бе в резиденция Бояна, а основен говорител е проф. Александър Маринов, който ръководи разработването на проекта.

Радев разясни защо е пристъпил към разработването на този документ и какво цели той.

От думите му стана ясно, че той вижда този стратегически план като алтернатива на сегашното управление. 

"Пред нас е примерът на авторитарното управление през последното десетилетие, на подмяната на идеите от пропагандата, на суровата действителност от пиара, на законността и обществения морал от лоялността към вожда и партията - държава. На законността от задкулисните договорки. Тази порочна система въведе страната в днешната дълбока криза и мога да кажа, че върна историческият часовник на България към зората на прехода, когато, спомняте си, много от нас се учехме да говорим свободно и да провеждаме честни избори", каза президентът.

Според него българите все по-често си задават въпроса какво трябва да направим оттук нататък, така че да се избегне повтарянето на тази управленска катастрофа, за да се гарантира демократичното развитие на обществото и излизането от демографската криза.

Радев посочи, че българите масово отхвърлят пропагандата и имат право да знаят истинското състояние на страната, да търсят алтернатива на днешната безпътица.

"Призивите за оставки и честни избори с машинно дистанционно гласуване са факт. Българите все по-често си задават въпроса какво трябва да направим оттук нататък, за да избегнем управленската катастрофа", каза Радев. 

"Борисов не излезе от илюзорния свят"

Според него премиерът Бойко Борисов "така и не посмя да излезе от създадения от самия него илюзорен свят и вчера отново заяви, че България е била в челото на най-бързо развиващите се европейски страни по статистика".

Тази статистика обаче опровергава пропагандата, добави той.

"Българите излязоха от хипнозата" 

Президентът каза, че Стратегическият съвет е призван да изработи и представи алтернативи на институционалния блокаж и дейният застой, обхванал страната.

Държавният глава отбеляза, че резултатите от дейностите на съвета съвпадат с исторически в страната ни момент, когато "българите излязоха от апатията и хипнозата на пропагандата, когато открито и без страх изричат истината за превзетата държава, за лъжите и арогантността и грабежа на управлението, когато демонстрират своята решимост да си отвоюват държавата от мафията".

Българите единно заявяват своето желание да живеят в нормална, демократична, европейска държава, каза Радев.

Призивите за оставки и честни избори с машинно дистанционно гласуване, които ехтят не само у нас, но и в чужбина, са факт, допълни той.

Държавният глава обясни, че стратегическият документ ще бъде представен на три етапа.

Първият е анализ на състоянието в страната, вторият - идентифициране на причините на това състояние и третият - формулиране на стратегически предложения и условията за тяхната реализация.

"Стремежът е на всеки етап да бъдат обхванати максимално повече българи и у нас, и в чужбина. Да има гражданска инициатива, контрол и отговорност, защото наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко и можем да го преодолеем с единна воля и единна гражданска позиция", каза Румен Радев. 

Системни дефекти на управлението

Към 2020 година българското общество се отличава с крайно тревожни, устойчиви тенденции - висока смъртност, лош здравен статус, ниска раждаемост, висока емиграция на трудоспособно население, задълбочаващи се дефицити в качеството на образованието и професионалните компетентности, духовността и възпитанието, драстични и нарастващи социални неравенства, бедност и изключване, коментира Александър Маринов.

ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА СТРАТЕГИЧЕСКИЯ ДОКУМЕНТ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК.

По думите му възникват въпроси, на които обществото трябва да намери общ отговор - защо страната не успява да постигне заложените параметри на развитие, защо не беше реализирана визията в програмата "България 2020" и не бяха постигнати стратегическите ѝ цели. 

"Едно от обясненията за този неуспех, според документа на Стратегическия съвет, е в начина на подготовката и реализацията на националната стратегия, свързан с дълбоки системни дефекти на модела на управление на държавата и на отношенията между държавата и гражданите".

Маринов каза, че заложените в проекта за нов документ - Национална програма "България 2030" цели и индикатори на напредъка към 2030 г. са нереалистични, особено при неизпълнението на аналогични, по-скромни цели в "България 2020". 

Рискът е за пореден десетгодишен план нацията да остане в плен на неизпълними пожелания и този риск е реален, каза Маринов и посочи, че, за да се избегне това, са нужни решителни промени.

Той отбеляза, че за да се постигне обществено съгласие по необходимите промени, трябва да има съгласие относно диагнозата. 

Затова от Стратегическия съвет на президента поставят на обществено обсъждане въпроси от първата фаза на техния проект - дали гражданите смятат, че днес България е държава с конкурентоспособна икономика, създаваща условия за пълноценна социална, творческа и професионална реализация на хората, както е записано в "България 2020". 

Дали е постижимо през 2030 г. България да е държава с висок жизнен стандарт и конкурентоспособна нисковъглеродна икономика, високообразовано и здраво общество, притегателна сила за инвестиции и човешки капитал. Ако действителността се разминава с тези предначертания, кои са основните причини, е друг въпрос за обществено обсъждане. След като бъдат обсъдени и определени основните моменти в "диагнозата", ще бъдат формулирани визията, целите, приоритетите и началото за преодоляване на кризата, каза Маринов.

Проектът за Национален стратегически документ ще се развива в три фази, които си поставят за цел обсъждане и постигане на съгласие по оценката на реалното положение в страната и изпълнението на досегашната национална стратегия, определяне причините за неуспехите и грешките, формулирането на стратегически предложения и тяхната реализация.

В социалните мрежи и в отделен сайт ще могат да бъдат представяни мнения, оценки и предложения по проекта. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?