Президентът предложи орден "Св. св. Кирил и Методий" за Милчо Левиев

Президентът Георги Първанов е предложил да бъде награден с орден "Св. св. Кирил и Методий" с огърлие, големия български джазмузикант Милчо Левиев. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава в сряда.

В съобщението се уточнява, че "президентът прави това предложение заради значимия принос на Милчо Левиев за развитието на културата и изкуството и по повод неговия 70-годишен юбилей".

Милчо Левиев е носител на множество награди, номиниран е за наградите Грами за различни свои ангажименти и е включен във всички големи световни музикални енциклопедии.

В ранга на българската орденна система орден "Св. св. Кирил и Методий" е втори след най-високото отличие - орден "Стара планина". Най-високият орден се дава обикновено за "изключителни заслуги" на български и чужди граждани. По време на първия мандат на Георги Първанов "Стара планина" бе връчен на редица български обществени и културни дейци, чиито заслуги бяха определени като "изключителни". Сред тези дейци са Петър Манджуков (2002 г.) - оръжеен търговец и издател на в. "Дума", Иван Славков (2003 г.) - дългогодишен председател на БОК, Ахмед Доган (2004 г.), Константин Тренчев и Желязко Христов (2005 г.) - за синдикалната им дейност.

През втория си мандат президентът награди пак със същия орден футболиста Христо Бонев, композитора Тончо Русев и др. български дейци.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?