Президентът притеснен от липсата на прозрачност в процеса на европейска интеграция на България

Президентът каза, че работи добре с екипа на Меглена Кунева, но според него не може хората, които ще поемат на своите плещи постигнатото, да не са въвлечени в оформянето на българската позиция. Според Първанов тя трябва да е съгласувана с представителите на бизнеса. Не смятам, че трябва да отидем на масата на преговорите с предварително обречена позиция, с готовност да приемем всичко онова, което ни се предлага, обясни Първанов.

След два дни ще е поредното заседание на съвета по европейска интеграция към президента, съобщи още държавният глава. Според него има няколко притеснения за разговорите. Първо, че има забавяне на темповете на евроинтеграцията на страната, като сред обективните причини е различието между България и част от европейските страни по темата с Ирак. На второ място, каза Първанов, започват преговорите по седемте най-тежки глави и ще се води тежка битка.

Ние бързахме да затворим глави заради темпото, заради динамиката, а ефектът от това не е кой знае колко голям, коментира Първанов. Според него би било много зле това да продължи и по главите, по които се очакват взаимни финансови ангажименти, определящи развитието на страната за 15-20 години напред.

Има изоставане в законите, но не съм склонен да го драматизирам, каза президентът. По думите му учудващо е как парламентът може да гледа всяка година по един или по два закона, свързани с медиите - радиото и телевизията да са любима тема на депутатите и в същото време законите, свързани с хармонизацията на българското с европейското законодателство, тези, свързани с икономическата и социалната сфера, както и с борбата с престъпността и корупцията да вървят по-бавно.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?