Президентските избори в Чехия - игра на "двойно или нищо" за Милош Земан

Милош Земан (дясно) по време на срещата си с Владимир Путин в Соци през ноември 2017-та

Чехите са призовани пред урните да избират президент днес и утре, пише агенция Франс прес и определя изборите като тест за популярността на досегашния държавен глава Милош Земан - спорен фаворит, който може да загуби на евентуалния втори тур.

Земан - 73-годишен ветеран на чешката левица, с проруски и прокитайски виждания и враждебно отношение към имиграцията и мюсюлманите - ще се бори за втори петгодишен мандат независимо от критиките към често спорните му думи и дела.

Той ще си съперничи с още осем претенденти, като главен негов конкурент е 68-годишният Иржи Драхош, бивш председател на Чешката академия на науките. Центрист либерал и убеден европеец, Драхош смята, че Чехия трябва да играе по-активна роля в Европейския съюз.

Допитване от началото на януари показва, че той може да победи сегашния президент на евентуалния балотаж на 26 и 27 януари с 48,5 процента от гласовете срещу 44 процента за Земан.

Сред останалите кандидати са бизнесменът и популярен автор на песни Михал Хорачек, бившият премиер Мирек Тополанек, бившият посланик във Франция Павел Фишер, лекарят и активист на гражданското общество Марек Хилшер, а също бившият шеф на автомобилостроителната компания "Шкода" Вратислав Кулханек, директорът на Асоциацията на промишлеността в сферата на отбраната и сигурността Иржи Хинек и композиторът и певец Петър Ханиг.

Който и да спечели, бъдещият обитател на Пражкия замък ще се сблъска незабавно с проблема за съставяне на ново правителство след парламентарните избори през октомври.

В средата на декември Земан назначи кабинет на малцинството, оглавено от милиардера популист Андрей Бабиш, който няма гаранции, че ще спечели вота на доверие в парламента във вторник.

Конституцията позволява на Бабиш втори опит и Земан, чийто мандат изтича чак в началото на март, вече обяви, че смята да възложи тази задача на политическия си съюзник, въпреки подозренията към него за злоупотреби.

При избирането на друг кандидат обаче политическата ситуация в страната ще се промени коренно, казва политическият анализатор Иржи Пехе.

"Гласувайте за когото искате, но вотът ви трябва да се базира на това каква работа са свършили за Чехия кандидатите, а не на на обещанията им", заяви миналата седмица Земан.

Действащият президент, който отказа да участва в предизборните дебати, е почни сигурен, че ще стигне до втори тур, главно благодарение на подкрепата в селските райони и нискоквалифицираните работнически среди.

 

В страната преобладава враждебно отношение към имигрантите и Земан среща подкрепа, определяйки миграционната криза като "организирано нашествие", а мюсюлманите - като хора, "които е невъзможно да бъдат интегрирани".

 

До момента Чехия е приела само 12 мигранти по силата на приетата от ЕС квотна система за разпределение.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа