Президентският съветник Узунов няма да подава оставка заради нацистките снимки

За разлика от съпругата си, Радев продължава да мълчи

Снимка: БГНЕС

Секретарят на президента по антикорупционни въпроси Пламен Узунов обяви в понеделник, че няма да подаде оставка заради снимките, на които е маскиран като Хитлер.

Пред бТВ той коментира, че неговият случай не може да се сравнява със скандалите около кадри на "Обединените патриоти", защото "ясно си личи, че снимките са правени по време на маскарад".

Според Узунов изваждането им сега цели да го дискредитира, за да се удари по президентската институция.

Вече четвърти ден откакто предаването "Господари на ефира" показа снимките, на които Узунов се е маскирал като Хитлер, държавният глава не е взел никакво отношение по случая.

След като миналия месец Радев осъди безапелационно нацистките "задявки" на кадри на "Патриотичния фронт", които също като Узунов твърдят, че се шегували, позирайки в поздрав "Хайл Хитлер", премиерът Бойко Борисов призова президента да освободи и собствения си съветник.

Радев обаче засега запазва мълчание, което явно означава, че няма да се раздели с Узунов. В същото време съпругата му Десислава Радева, която "блесна" с дълъг коментар във Фейсбук с кричино отношение към провелия се гей парад в София.

"Господари на ефира" излъчиха няколко снимки на Узунов. На една от тях нацисткият поздрав е заменен със знака за хеви метъл.

Снимките, на които Узунов се е маскирал като Хитлер с униформа на българските Военновъздушни сили, са били изпратени на редакционната поща на предаването.

Президентът би трябвало да е особено чувствителен по темата, като се има предвид че доскоро командваше ВВС.

Разкритието идва седмици след скандала със зам.-министъра на регионалното развитие Павел Тенев, който подаде оставка на третия ден след назначението си, когато бе публикувана негова снимка с нацистки поздрав с изпъната ръка край восъчни фигури на нацисти в музея "Гревен" в Париж.

Веднага след него изгърмя още един "патриотичен" кадър във властта – шефът на социалната дирекция в Министерството на отбраната Иво Антонов. Премиерът Бойко Борисов поиска отстраняването му заради негова стара снимка пред германски танк "Майбах" с протегната за нацистки поздрав ръка, но военният министър Красимир Каракачанов го защити и все още не го е уволнил.

Президентът Радев взе специално отношение по темата, настоявайки за извинения от всички замесени в нацисткия скандал политици. На 20 май той каза, че оставката е въпрос на морален избор.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?