При четвъртата вълна 93.8% от заразените с Covid-19 у нас са неваксинирани

Ангел Кунчев: Оръжията срещу заразата са спазването на мерките и ваксинацията

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев

При четвърта вълна на коронавирус у нас 93.8 на сто от заболелите не са ваксинирани. Данните са за заразените през седмицата от 17 до 23 август.

От 131 починали само четирима са били имунизирани. Те обаче са имали друго сериозно хронично заболяване или са в много напреднала възраст. Това съобщи главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Нова телевизия.

Шест от последните епидемични взривове в Бургас, където в момента има най-висока заболеваемост и областта е в червената зона, са в социални домове.

"Докога ще търпим персонала, който има възгледи срещу ваксините, прочетени в интернет, да заразява хората, настанени там и те да умират", попита Ангел Кунчев.

Той напомни, че в западните страни беше наложена задължителна ваксинация за работещите в здравните и социални заведения, защото от това зависи живота на хората, за които се грижат. Кунчев отбеляза, че това са политически решения, докато здравните власти дават само предписания.

"Намесата на политиката е очевидна. Тя вреди. Работата на експертите е да казваме какво трябва да се направи, а дали ще се, е решение на политиците....Няма да се повтори ситуацията, при която дишаме аерозоли от гръмнала атомна станция, а властите си мълчат, за да не плашат хората. Ако на някого му трябва подобен здравен инспектор, нека си го назначи. Властта има право да ме смени. Докато съм на този пост, ще казвам нещата такива, каквито са", каза Кунчев.

В България служебното правителство се страхува да вземе непопулярни мерки и да ограничи разпространението на заразата, но се готви да затвори училищата още на 15 септември, както и детските градини.

Главният здравен инспектор отбеляза, че срещу коронавируса има две оръжия - ваксинацията и спазването на мерките.

"Ако не можем да достигнем желаното ниво на имунизация, остава всеки от нас да пази собственото си здраве", каза Кунчев.

Той посочи, че при достигане на средно ниво над 300 заразени на 100 000 души население у нас ще се наложат мерки за цялата страна. Те обаче веднага трябва да бъдат придружени с помощи за засегнатите бизнеси.

"Не може безкрайно да работим само на база регионални мерки", заяви доц. Ангел Кунчев.

Той смята, че при новата вълна ще има по-малко тежки случаи, но повече заразени, защото Делта вариантът е по-заразен.

Ситуацията в страната

Към момента ситуацията в страната все още е много различна и това е причината да не се налагат мерки на национално ниво.

В област Бургас например има 400 карантиниранитуристи от чугбина, каза Кунчев. Вобластите Велико Търново и Търговище, където също са в червената зона, основният източник на заразата са гастарбайтери от Западна Европа, които организират големи семейни тържества. Това са местата, където става най-интензивно предаването на заразата, посочи главният здравен инспектор.

"Ситуацията във Велико Търново, Търговище и Русе е сериозна. Това е причината днес да организираме Оперативен щаб в Търново, на който предполагам ще присъстват колегите от другите две области. От тях очаквам анализ на ситуацията и предложения за действия. Трябва да се спазват вече разпоредите мерки. Имаше предложение да се направят отстъпки в обслужването на междуградските автобуси, така че това да позволи намаляване на натоварването в тях. Причината е, че когато пътуваш 2-3 часа в затворено пространство, има риск, дори да носиш маска", каза Кунчев.

Учебната година ще започне онлайн

Главният здравен инспектор намекна, че учебната година у нас няма да започне присъствено.

Учениците в Ню Йорк ще започнат нормално учебната година, защото 100% от учителите са ваксинирани, отбеляза доц. Кунчев.

Той обяви, че едва около 20-30 % от учителите в България са ваксинирани.

Ефектът - децата отново ще са изкупителната жертва на антиваксърите и липсата на мерки от страна на правителството. Нещо повече предвижда се дори 6-годишните да стоят с маски в забавачките, заради бойкот на учители да се ваксинират.

"Очевидно е, че това е недостатъчно. Има два проблема. Казваме, че трябва да се ваксинираме. И обществото започва да говори как сме медицински фашисти, ваксините са страшни и няма да се ваксинират. Добре, тогава казваме на хората да спазват мерките. И те заявяват, че това е дискриминация. Съответно резултатът е ясен", каза Кунчев.

"Няма какво да го мислим - каквото си надробим, това ще сърбаме", заяви Кунчев.

Нови 1601 болни от Covid-19 у нас, починалите са 48 за последното денонощие

Новите случаи на коронавирус у нас са 1601 за изминалото денонощие. Те са установени при 22 480 направени теста. Така 7.1 на сто от всички проби са положителни. Това показват данните от Единния информационен портал.

Най-много са новите случаи в София - 296. Следват Пловдив със 163, Бургас - със 150 и Варна - със 122. Най-малко са във Видин - 8.

Расте и броят на настанените за лечение в болници и техният брой вече достига 2985 души. От тях 262 са в интензивни отделения.

Активните случаи на Covid-19 у нас са общо 24 793.

За денонощието са починали 48 души с коронавирус при 33-ма ден по-рано. Общият брой на жертвите на болестта у нас вече е 18 613.

Излекуваните за изминалото денонощие са 574 души.

На този фон леко се увеличава броят на поставените ваксини. В сряда са ваксинирани 13 800 души. Така общият броя на поставените дози вече е 2 256 350. От тях с втора игла са 1 136 000.

По данни на здравните власти с пълен ваксинационен цикъл у нас е 18.2 на сто от населението.

Заради увеличаването на броя на заразените с коронавирус у нас правителството удължи извънредната епидемична обстановка в страната с три месеца.

Споделяне

Още от Коронавирус