БОРКОР предлага:

При възлагане на обществени поръчки да се декларира фактическо съжителство

Снимка: БГНЕС

Ръководителите на институции, които възлагат обществени поръчки да декларират и с кого живеят във фактическо съжителство.

Такава промяна в Закона за конфликт на интереси предлагат от Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност БОРКОР, като мярка срещу практиката публични конкурси да се печелят от близки на възложителите.

"Става въпрос за фактически съжителства, които не са толкова трудно доказуеми, въпреки, че в съда има не малко спорове по този въпрос. Но има не малко примери, и една част, от които могат да се посочат и публично, в които има фактически съжителства, в резултат на което са предоставени обществени поръчки на близки, които са свързани на практика в семейни отношения", коментира във вторник шефът на БОРКОР Бойко Великов.

Достоверността на попълнените в съответната декларация данни ще трябва да се следи и проверява от Комисията за конфликт на интереси. По думите му такава е и европейската практика като най-често условието е записано в етичните кодекси. В България обаче съществуващите етични кодекси най-често са фиктивни, а Народното събрание дори няма такъв документ, припомни Великов.

"Освен това, би било желателно и трябва, ако се приеме подобно нещо, да има декларация по конкретен повод. Съответният, който е водещ в институцията, ръководителят на институцията, който предоставя обществената поръчка, който е възложител, може да декларира по повод конкретен, а не въобще във декларация. И този конкретен повод да стане причина след това да се види има ли такъв тип отношения или няма, за да се прекратят подобни обяснения, каквито срещаме непрекъснато в медиите", добави шефът на БОРКОР.

Друга инициатива на центъра е съставянето на "Регистър на срама" – списък с общини, съставили куриозни задания за обществени поръчки в явен интерес на конкретна фирма. В поръчка за градски транспорт, например, се появило изискване доставчикът на услугата да разполага и с багери. Друга община настояла да се достави прах за пране в опаковки точно по 475 грама, каквито имал сам един производител.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?