При засилена сигурност бяха погребани шестте жертви на вендета в южна Италия

При засилена сигурност бяха погребани шестте жертви на вендета в южна Италия

В южна Италия бяха погребани пет от шестимата мъже, убити в Германия миналата седмица при престрелка, смятана за част от мафиотска вентета, предаде ББС.

Погребенията се проведоха при засилени мерки за сигурност, а обичайните процесии бяха забранени.

Полицията в района на Калабрия имаше опасения, че членове на местен престъпен клан може да са планирали нови убийства за разчистване на сметки.

Телата на шестимата италианци бяха открити в германския град Дуисбург. Италианската полиция е убедена, че убийствата са уреждане на сметки между враждуващи фамилии, принадлежащи към мощната мафиотска организация Ндрангета, чиято централа е в южната част на Италия.

Ндрангета се занимава с пране на пари, рекети и наркотрафик из цяла Европа, но се контролира от малка група семейства, живеещи в отдалечените планински райони на южна Италия.

Опечалените семейства хвърляха червени рози, докато ковчезите с телата на братята Франческо и Марко Пергола бяха пренесени от църквата в дома им в село Сидерно, близо до Сан Лука. Самото погребване се извърши с кратка церемония, вместо традиционната процесия с обиколката на ковчезите по селските улици.

Полицията разреши погребенията да са публични, но забрани процесиите, позовавайки се на защитата на обществения ред.

По-късно в четвъртък бяха погребани други три жертви – Себастиано Старнджио, Марко Мармо и Франческо Джиорджи. Церемониите бяха в Сан Лука, при същите мерки за сигурност.

Шестият убит – Томасо Вентури, чийто 18-ти рожден ден е бил празнуван в пицарията в Дуисбург във фаталната нощ на стрелбата, е живеел в Германия и ще бъде погребан там.

Полицията смята, че убийствата може да продължат, тъй като семействата, които повече от десетилетие са в смъртоносна вендета, ще търсят разплата за жертвите. Към момента нито в Германия, нито в Италия има  арестувани във връзка със случая.

Споделяне

Още от Свят