Приближено на Путин младежко движение изобличава "врагове на народа"

Приближено на Путин младежко движение изобличава "врагове на народа"

Скандал ознаменува закриването на тазгодишния младежки лагер край езерото Селигер, организиран от руската Федерална агенция по въпросите на младежта и от прокремълското движение "Нашите", пише в сряда московският в. "Комерсант".

"Нашите" е учредено през 2005 година с прякото участие на администрацията на тогавашния президент Владимир Путин. Движението разглежда Русия като "исторически и географски център на света", чиято свобода е застрашено от "противоестествения съюз на комунисти, фашисти и либерали, обединени от общата ненавист към нашия президент Владимир Путин".

"На Селигер това лято не само благодарят на властите за създадената "система за работа с талантливата младеж" – в лагера за прогресивни млади хора решиха още и да приковат към позорния стълб нови врагове на народа. При това в най-буквалния смисъл", пише друго московско издание – "Новие известия".

Изданията публикуват и снимки на монтирана в лагера арт инсталация, наречена "Не се радваме да ви видим". Тя изобразява побити на кол глави на редица известни обществени и политически дейци от Русия и западни държави. На главите са сложени фуражки с фашистки символи.

Последната смяна от лагера събра около 6 хиляди младежи. Там гостуваха през лятото например Владислав Сурков от ръководството на президентската администрация и Вячеслав Володин, който е сред лидерите на партията "Единна Русия". На 8 юли лагерът посети лично и президентът Дмитрий Медведев.

Никой не пожелал да поеме отговорността за направата на скандалната инсталация. "Във форума участват много младежки движения. Сигурно го е направил някой от тях. Ако някой не харесва това, да ги съди", заявила Кристина Потупчик, прессекретар на "Нашите".

Подобни карикатури на хора от опозицията периодично бяха слагани в лагера "Селигер" и преди 2008 г., когато организатор бяха единствено "Нашите", припомня "Комерсант".

Щом обаче съорганизатори станаха руската агенция за младежта и министерството на спорта, туризма и младежта, карикатурите изчезнаха, а "Селигер" вече беше представян като младежки център за иновации, посочва вестникът. Според негов източник в министерството, държавните органи нямали нищо общо със станалото, а министърът Виталий Мутко бил "много ядосан", щом научил за инсталацията.

Вестниците публикуват реакции на част от представените в инсталацията "вратове на народа".

Става дума за "съвсем половозрели дечица, превъзбудени от жегата и от своята безнаказаност", демонстрирали "пълна липса на представи за доброто и злото", казва един от тях - журналистът Николай Сванидзе, член на руската Обществена палата. "Няма смисъл да се съдя с тях, а и защо ли ми са тия малчугани. При това е очевидно, че зад тях стоят съвсем конкретни злонамерени хора, надхвърлили детската възраст", добавя той.

Правозащитничката Людмила Алексеева казва, че няма да съди "Нашите", тъй като "публичните фигури не бива да реагират болезнено, щом ги оскърбяват". 83-годишната дисидентка от съветски времена е носител на най-високите европейски награди в областта на защитата на човешките права.

Според юристи обаче инсталацията е била в разрез и с гражданското, и с наказателното законодателство на федерацията. Омбудсманът Владимир Лукин призова авторите ѝ да бъдат наказани и заяви, че "репутацията на Русия ще е трудно да пострада по-силно".

Прокремълската младеж в "Селигер" обезумява от любов към властта, констатира в заглавие "Московский комсомолец". Вестникът посочва, че сред десетките изобразени в "алеята на позора" са и правозащитничката Валерия Новодворская, музиканта Юрий Шевчук, "посмял да влезе в политическа дискусия с Путин", и осъдения за финансови измами бивш шеф на петролната компания Юкос Михаил Ходорковски, многократно критикувал властите в печата. С пречупен кръст, пише вестникът, била "украсена" и Людмила Алексеева, чийто баща загинал на фронта по време на войната срещу нацистка Германия.

Според създателите на инсталацията с главите, побити на кол, тъкмо това е начинът да се отварят очите на днешната младеж, да ѝ се посочват "предателите" и "враговете на режима", пише "Московский комсомолец".

Тази акция не би заслужавала внимание, ако не бе осъществена фактически под егидата на държавни ведомства, казва пред "Новие известия" Валентин Гефтер, директор на руския Институт за човешките права.

Властта в Русия "май вече няма вяра в самата себе си", коментирал за същия вестник Виктор Милитарьов, директор на центъра "Институт за развитие". Според него станалото наподобява "лоша пародия на "културната революция" в Китай".

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?