Приемат се заявки за обезщетяване на измръзнали посеви с рапица

Заявления за обезщетяване на земеделци с напълно унищожени през 2012 г. посеви със зимна маслодайна рапица ще се приемат от 5 до 29 март в областните дирекции на Държавен фонд “Земеделие”, съобщиха от фонда във вторник.

Размерът на държавната помощ, като процент от действителните разходи за отглеждане на зимна маслодайна рапица, ще бъде определен след обобщаване на информацията от подадените заявления.

Подпомогнати ще бъдат регистрираните земеделски производители, на които е издаден протокол от областните и общински служби “Земеделие” за 100% унищожен посев. Тези, които не са застраховали площите си, ще получат 50% от полагащата се помощ.

На 7 март започва и прием за втори транш по схемите за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свинете и птиците, допълват от фонда. Документи ще се приемат в областните дирекции на ДФЗ до 25 март. Срокът за сключване на договорите и изплащане на средствата е 26 април 2013 г. Първият транш по тези две схеми бе изплатен на животновъдите през декември 2012 г.

Споделяне

Още от Бизнес