Приключи транспортната стачка във Франция

Нормалното движение на влаковете и обществения транспорт във Франция, което бе сериозно затруднено от деветдневната стачка на транспортните синдикати, ще бъде възстановено през уикенда, предаде Франспрес в петък.

След първия кръг от преговори между лидерите на профсъюзите, ръководителите на транспортните предприятия и представители на правителството за специалния режим на пенсиониране за хората от отрасъла, състояли се в сряда, повечето синдикати решиха да спрат протестите, а ден по-късно това бе гласувано от 42 от 45-те участници в асамблеята на профсъюзите.

Почти 99 на сто от низовите организации на най-големия синдикат CGT решиха да се върнат на работа.От втория по численост профсъюз Sud-Rail обаче не се съгласиха, което даде повод да се заговори за разкол сред синдикатите между "Реформистите", съгласили се с реформите на президента Саркози и "ортодоксалните",  които са против.

Независимо от това, че повечето членове на транспортните синдикати се съгласиха да се върнат на работа, остава опасността от възобновяване на стачката на 18 декември.

По данни на АФП в петък е било възстановено движението на високоскоростните влакове TGV от Париж до провинцията, тръгнали са и два от трите регионални експреси. Крайградските електрички също са започнали да се движат частично.

80 процента от автопарка на Париж също е на работа, метрото е в нормален режим.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?