Приключвали преговорите с Австрия и Словения за “Южен поток“

Русия приключва съгласуването на документите по проекта за изграждане на газопровода “Южен поток“ с Австрия и Словения, съобщи в петък руският министър на енергетиката Сергей Шматко, цитиран от РИА Новости.

“В последните две-три седмици в двете страни бяха проведени преговори по междуправителствените споразумения и смятаме, че документите се намират на заключително ниво на съгласуване“, каза той.

Това са поредните стъпки по реализацията на проекта, чиято цел е да заобиколи Украйна като транзитно трасе за доставките на руски газ в Европа, след като на 15 май в Сочи беше подписан пакет документи с енергийните държавни компании на България, Сърбия и Гърция, както и с италианската ЕНИ за следващите етапи на работата по газопровода.

“Южен поток“ ще доставя до Европа руски газ от Новоросийк по дъното на Черно море и през България по две направления. Южното се отклонява през Гърция и оттам по дъното на Адриатическо море до Италия. Северното ще минава през Сърбия, Унгария и след това Словения и Австрия, с които сега се преговаря за включването им в проекта. Капацитетът на газопровода последно бе решено да е 63 млрд. куб. м. Изграждането му ще струва 8.6 млрд. евро, съобщиха миналата седмица от “Газпром, въпреки че предишните изчисления за двойно по-ниска пропускателна способност на тръбата бяха за цена от 10-20 млрд. евро.

Русия обаче е твърдо решена да реализира проекта на всяка цена, като преди месец Шматко заяви на енергийния форум в България, че Москва винаги може да си позволи да продава газ през “Южен поток“ на по-ниски цени от тези на сочения като алтернативен европейски проект - “Набуко“.

Въпреки че и ЕС, и Москва твърдят, че двата проекта не са в пряка конкуренция, то в последно време действията и изявленията на двете страни сочат обратното. Експерти от бранша смятат, че жизнеспособен ще е онзи проект, който стартира пръв.

Плановете на акционерите в “Набуко“ са тръбата да започне експлоатация през 2015 г., а последните сметки на “Газпром“ са за старт на проекта в края на 2016 г., но щяло да се направи всичко възможно да тръгне предсрочно.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес