Принц Филип спира обществените си задължения

Принц Филип

Съпругът на британската кралица принц Филип прекратява обществените си ангажименти от есента на тази година, обявиха от Бъкингамския дворец в четвъртък.

Решението е взето лично от принц Филип, който следващия месец навършва 96 години, и е подкрепено от Елизабет II, съобщи говорител на кралското семейство.

Изявлението бе предшествано от безпрецедентно свикване на персонала на кралското семейство от цялата страна през нощта. Това предизвика много спекулации, включително за смърт в кралското семейство или абдикация на кралицата. Приближени до кралското семейство обаче заявиха, че няма нищо необичайно и припомниха, че когато принц Филип е навършил 90 години е споменал, че ще започне постепенно да намалява обществените си ангажименти.

95-годишният принц през последните години страдаше от кардиологични и други здравословни проблеми, но поддържаше активна обществена дейност. При посещение в лондонски клуб за крикет вчера той изглеждаше в добро здраве и се пошегува, че е човекът с най-голям опит в света по отношение на откриването на паметни плочи.

До август принцът ще участва във вече уговорени обществени изяви, както индивидуално, така и придружавайки кралицата, се казва в изявлението на Бъкингамския дворец. "След това херцогът на Единбург няма да приема нови покани за посещения и ангажименти, макар че може да реши от време на време да посети някои публични събития".

"Кралицата ще продължи да изпълнява изцяло официалната си програма", заявиха от двореца.

Със своите 110 дни с работни ангажименти през 2016 г. принц Филип е петият най-зает член на кралската фамилия, посочва ББС.

Той е патрон, президент и член на над 780 организации и ще продължи да бъде свързан с тях, но вече няма да играе активна роля и да участва в техни прояви, допълва Бъкингамският дворец.

Премиерът Тереза Мей изказа "най-дълбока благодарност и най-добри пожелания" на оттеглящия се принц. "От непоколебимата му подкрепа за Нейно Величество кралицата до вдъхновяващите му награди и подкрепата му за стотици благотворителни дружества и добри каузи, неговият принос за Великобритания, Британската общност и целия свят ще бъде от голяма полза за нас през идните години", заяви Мей.

През юни принц Филип ще навърши 96 години, а през ноември кралската двойка ще отпразнува 70-ата годишнина от брака си. Принцът и кралицата имат четири деца и осем внуци. Най-големият им син, принц Чарлз, е престолонаследник. През последните години общественото внимание все повече се фокусира върху престолонаследника и върху принц Уилям и съпругата му Кейт.

Принц Филип е толкова известен с гафовете и шегите си, колкото кралица Елизабет Втора с резервираността си, отбелязва Франс прес. Роден на гръцкия остров Корфу през 1921 г., той е на 18 месеца, когато го отнасят на британски кораб на легло от кашони за портокали, след като чичо му, гръцкият крал, е свален от престола.

Като член на британския кралски флот участва активно във Втората световна война. Младият офицер е на 18 години, когато за първи път се среща с 13-годишната Елизабет, която е омаяна от него. Първоначално родителите ѝ гледат с лошо око на връзката ѝ с безпаричен чуждестранен принц, но на 20 ноември 1947 г. двамата сключват брак в Уестминстърското абатство и той приема титлата Филип Маунтбатън.

Преждевременната смърт на крал Джордж Шести през 1952 г., наследен на престола от Елизабет Втора, го принуждава да сложи край на кариерата си във флота, което е трудна стъпка за него, според негови близки.

Кралица Елизабет Втора цени подкрепата му до такава степен, че го е наричала "нейната скала", отбелязва АФП.

Един от класическите гафове на принц Филип е на церемонията по независимостта на Кения през 1963 г., където той представлява Великобритания, отбелязва Ройтерс. В момента, когато британското знаме е на път да бъде свалено, той се обръща към лидера на движението за независимост Джомо Кениата, с въпроса "сигурни ли сте, че искате да продължите?"

През 1967 г., в отговор на въпрос дали иска да отиде в Москва, за да помогне за облекчаване на напрежението на Студената война, принц Филип заявява: "Много бих искал да отида в Русия - макар че копелетата убиха половината ми семейство".

При посещение в Китай през 80-те години съпругът на Елизабет Втора предупреждава британски студенти, че ако останат прекалено дълго, "ще им се дръпнат очите".

През 2001 г. принц Филип казва на 13-годишно момче, което искало да отиде в Космоса, че е прекалено дебел за астронавт, а на обиколка на Австралия следващата година принцът попитал абориген дали още се бият с копия.

Споделяне

Още от Европа