Прищина заплаши, че ще отговори и с оръжие, ако Северно Косово обяви независимост

Международната общност е информирана, че Прищина е готова да отговори и с оръжие в случай, че северните общини, населени предимно със сърби, обявят независимост. Това заяви министърът на вътрешните работи на Косово Байрам Реджепи за сръбския вестник "Данас", чиято публикации цитира БТА в петък.

Със сигурност ще арестуваме онези, които се решат на такава стъпка, заяви Реджепи. Запитан сама ли ще предприеме Прищина тази стъпка - намеса с оръжие, или ще трябва да получи съгласието на международните представители - силите на НАТО КейФОР, мисията на ЕС ЕУЛЕКС и специалния международен представител Питър Фейт, Реджепи отговаря, че правителството на Косово е информирало за всичко ЕУЛЕКС и Фейт.

"Искахме помощта им да не се стига до обявяване на независимост от Северно Косово и ги информирахме, че ще реагираме, ако това все пак стане", казва Реджепи за "Данас".

Най-новият повод за спекулации във връзка със Северно Косово, след приказките за "специален статут" и косовски вариант на Южен Тирол, стана декларацията-фантом за независимост на Северно Косово, разпространена от неизвестната до момента организация Съюз на общините на автономна област Косово и Метохия.

Декларацията, чийто автор не е известен, тези дни беше ударна тема в прищинските медии и сред косовските политици. В нея се казва, че "общините, населени със сърби и други неалбанци, не могат да бъдат част от творението, наречено държава Косово". В декларацията се казва, че тя се отнася изключително за независимостта на територии и общини от Съюза на общините на автономна област Косово от "творението, което неговите създатели са нарекли Република Косово".

Сръбското министерство за Косово осъди появата на декларацията и заяви, че тя е "дело на шепа безотговорни хора". Министерството призова сърбите в Косово да не се поддават на провокации както от страна на Прищина, така и на "групи безотговорни лица от сръбската общност".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?