Притеснително е малка банка с непрозрачна собственост да контролира държавни пари

Притеснително е малка банка с непрозрачна собственост да контролира държавни пари

Изненадващо и притеснително е, че една толкова малка банка контролира парите на държавата, смята посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик. Повод за думите му е официалната справка на финансовото министерство, че парите на 18-те най-големи компании с преобладаващо държавно участие са съсредоточени в три банки, чиито пазарен дял от депозитите в банковия сектор е под 9% .

Сред тези банки безспорен фаворит е Корпоративна търговска банка, където са близо половината от депозитите на държавните фирми (408 млн. лв. или 48%).

Изборът на Корпоративна банка на фона на големите банки е доста притеснителен и поради това, че нейната собственост не е прозрачна, коментира посланикът в сряда пред БНТ. Предполагам, че правителството ще разгледа въпроса с Корпоративна банка, добави той.

"Затова се надявам най-малкото, че правителството ще задава въпроси, ще разгледа въпроса защо точно тази банка в сравнение с по-големите банки е избрана, за да може да гарантира, че процесът, свързан с това, е абсолютно прозрачен и че нещата се правят съобразно законодателството в страната. Но аз бих се съгласил с вас, че е изненадващо, че една такава малка банка контролира толкова голям процент от парите на страната", заяви Джеймс Уорлик в отговор на въпрос.

Коментарът му предизвика реакция на БНБ, която заяви, че няма нито една банка, оперираща на българския пазар, чиито собственици да не са ясни. Според банката изявлението на Уорлик е "странно", изразява съмнение в прозрачността на капиталите на банка, оперираща на българския пазар и "така пряко накърнява безупречната репутация на БНБ като надзорен орган и доверието в българския банков сектор като цяло".

От БНБ припомнят, че значителните акционери на всяка банка се оповестяват от банката на всеки три месец. "За информация на посланик Уорлик, БНБ има споразумение със Службата за валутен контрол (Office of the Comptroller of the currency) на САЩ от 2001 г., откъдето той би могъл да получи отговор на всички въпроси в тази посока, при спазване на изискванията за конфиденциалност, посочват още от БНБ.

Според междинния отчет за дейността на Корпоративна търговска банка към края на март 2010 г. основен акционер в нея с 57.3%  е "Бромак", където едноличен собственик е председателят на надзорния съвет на банката Цветан Всилев. Вторият по големина акционер с 30% е, регистрираната в Люксембург компания, "Бългериън Акуизишън Къмпани ІІ" (Bulgarian Acquisition Company II), чийто собственик е Държавният общ резервен фонд на Султаната на Оман. Сделката по продажбата на тези 30% дял беше направена в началото на 2009 г. Продавач беше "Бромак". Останалите акции от банката се търгуват на борсата.

Междувременно финансовият министър Симеон Дянков съобщи пред репортери, че до един месец ще бъдат разработени единни правила, по които държавните дружества да избират обслужващите ги банки. Това няма да гарантира, че държавни средства няма да се концентрират към един трезор, но поне ще е ясно, че това се случва, защото дадената банка предлага най-добрите условия, добави той.

Преди ден премиерът Борисов заяви, че е възложено на министрите на икономиката и на финансите да проверят банките, които управляват държавните пари, дали са спазени всички условия, но добави, че случаят с банките е заварено положение. Борисов ще настоява там, където не са спазени условията - да се спазят и повече да не му се налага да говори по тази тема.

Според някои източници сега действащите договори няма да бъдат развалени, защото компенсациите, които ще трябва да се платят заради предсрочното им прекратяване, ще бъдат твърде големи.

Освен Корпоративна банка, в тройната (банкова) коалиция са СИБанк, където миноритарен собственик и шеф на надзора е половинката на премиера Цветелина Бориславова, както и "Централна кооперативна банка" (ЦКБ).

В защита на Корпоративна банка се обяви и сдружение "Българска отбранителна индустрия", откъдето заявиха, че "всеки опит да бъдат разклатени пазарните позиции на КТБ ще се отрази пряко върху конкурентоспособността на отбранителната ни индустрия, която осигурява препитание на приблизително 40 000 работещи в нея".

Посочва се също, че това е заплаха за стабилността на банковата система на страната.

"Твърденията, че банката обслужва предимно държавни търговски дружества, са несъстоятелни. Над 90 процента от компаниите в сдружението - най-големите български предприятия, произвеждащи отбранителни продукти за националната сигурност и отбраната на страната, са частна собственост. Корпоративна търговска банка е наш дългогодишен надежден партньор", добавят от организацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България