Приватизатори не са платили на държавата 800 млн. лв.

Държавата има да получава около 800 млн. лв. неизплатени суми по приватизационни договори и неустойки. Това сочат данни на Агенцията за следприватизационен контрол (АСК), оповестени от нейния изпълнителен директор Атанаска Бозова пред парламентарната комисия за борба с корупцията в четвъртък. 

Сто и осемнайсет купувача са просрочили задължението си да изплатят цената по приватизационния договор, съобщи Бозова. АСК има 858 висящи дела по този повод, като за 495 има влезли в сила решения, показват данните на агенцията.

Проблем за събираемостта на сумите от неустойки и невнесени плащания е това, че изпълнителните дела нямат срокове, каза Атанаска Бозова. Тя уточни, че издаването на изпълнителен лист се бави средно между 3 и 5 години и посочи, че за редица дела за приватизационни сделки, между които и това за "Кремиковци", няма съдебно решение на първа инстанция с години.

Агенцията за следприватизационен контрол може да контролира приватизирано предприятие само в рамките на срока, посочен в приватизационния договор, каза Бозова. Тя съобщи, че върху над 5600 договора за приватизация контролът на агенцията вече е приключил и в момента ведомството наблюдава 1150 приватизационни сделки.

От АСК поискаха промени в Гражданско-процесуалния кодекс и в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които да ускорят издаването на изпълнителни листове и да предоставят на агенцията достъп до данъчно-осигурителна информация.

Председателят на комисията за борба с корупцията Бойко Великов предложи на представителите на агенцията да конкретизират законодателните промени, които биха улеснили работата им.

На заседанието си депутатите изслушаха и заместник-министъра на вътрешните работи Румен Андреев по казуса със сигнала за несъбирането на такси в размер на 14 млн. лв. от Гранична полиция. Андреев посочи, че проверка е открила нарушения и недобра организация и са наложени административни санкции на 10 служители. Според него обаче не става въпрос за престъпление, а различно тълкуване на едни и същи факти от страна на дирекция "Ревизионна" и "Гранична полиция".

Комисията за борба с корупцията отложи произнасянето си по случая, докато не бъде запозната с повторния доклад на дирекция "Ревизионна" и с доклада на инспектората към МВР.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?