Приватизацията на БТК на борсата помага предизборно на Симеон Сакскобургготски

Европейският комисар за конкуренцията Нели Крус иска реформиране на публичните помощи, като те да бъдат предоставяни на динамични предприятия, а не на големи държавни компании, изпитващи трудности, предаде АФП, като цитира интервю на г-жа Крус във в. Файненшъл таймс.

Говоря за държавни помощи, които ще бъдат едновременно по-малки по размер и по-добре насочени, които ще се концентрират към региони, които наистина имат нужда от тях, към рисковия капитал, иновациите, изследванията и малките и средни предприятия, казва европейският комисар за конкуренцията пред бизнес изданието.

Тя критикува огромните държавни помощи, които някои членове на ЕС отпускат на големи компании - както Франция направи с Алстом, а Великобритания - с Бритиш енерджи.

Проектът за реформиране на държавните помощи ще бъде основна задача за Нели Крус по време на мандата ѝ в Европейската комисия. Тя смята също така да попречи на страните членки да предоставят специални помощи на бедни региони, тъй като според нея такива помощи не бива да бъдат отпускани, ако самата държава изпитва финансови затруднения.

Според сега действащите правила на ЕС държавите членки могат да субсидират предприятия, които се намират в изпитващи затруднения региони.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?