Призивите за отсрочка на преподавателските заеми удариха на камък

Търговски банки и финансисти изпаднаха в недоумение от призива на синдикатите да бъдат разсрочени кредитите, които изплащат стачкуващите учители.

В понеделник лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" помолиха чрез открито писмо директорите на търговските банки да отсрочат дължимите вноски за октомври т.г. на стачкуващите учители и на непедагогическия персонал, като бъдат прехвърлени за бъдещ период.

В документа се посочва, че вече четвърта седмица учителите протестират срещу ниските си доходи, а  голяма част от тях са теглили кредити от банки. По време на стачката учителите не вземат заплати, поради което, според синдикалните лидери, няма да могат да си обслужват кредитите за октомври.

От големите търговски банки отказаха официален коментар с мотива, че не са получили писмото. Други заявиха, че ще “обмислят предложението”. Според банкери призивът е несъстоятелен и популистки.

“Нетрадиционно е за банковата система да има такова искане, защото, според мен, дори някои да решат да направят този жест, той е трудно изпълним дори чисто технически”, коментира изпълнителният директор на "Кредит Център" Тихомир Тошев.

”Ако една банка реши да направи такава стъпка, тя ще помоли всички учители, които са нейни клиенти, да се обадят в офиса на съответния кредитен инспектор и евентуално той да следи тази отсрочка. Но това ще е много трудно”, продължи Тихомир Тошев. Според него всяко неплащане води до просрочия и отива в централния кредитен регистър.

Освен това предоговаряне на кредита заради забавяне на една вноска не е изгодно и за кредитополучателя, защото води до допълнителни такси.

“Банките не са длъжни да финансират по такъв начин протеста на учителите”, смята финансистът Андерй Пръмов. Според него при толкова мащабна социално-обществена акция трябва предварително да е ясно откъде тя ще се финансира, за колко време и т. н. “Банките не трябва да бъдат разглеждани като венециански лихвар, защото те са публични дружества или работят с пари на клиентите. А ако банката разсрочва борчове на свои клиенти, тя директно бърка в джоба на други свои клиенти – вложителите. За това господата Тренчев и Христов очевидно не са помислили”, каза още Пръмов пред БНР.

Според него обикновената логика говори, че неконтролиран ръст на доходите в публичния сектор, тоест на служителите на твърда заплата, е меко казано, неразумно. Същевременно, според него, правителството не може да не си дава сметка, че обезценката, натрупваща се към момента, подяжда реално доходите на социалните групи с фиксирани доходи.

“Трябва да се намери златното сечение след анализи и сметки, за да не се стигне до дестабилизация, но и едната крайност, и другата са еднакво несъстоятелни”, каза Пръмов.

Той защити позицията на правителството, че не бива да се посяга на огромния бюджетен излишък, за се финансират заплати на учители и др. По думите му резервът трябва да се пази за неутрализиране на неконтролируеми шокове като скок на “цените на стоките, на индустриалните продукти и най-вече на горивата”.

Споделяне

Още от България