Проблемът с лекарствата на ветераните от войните не е решен, според син депутат

Заместник-председателят на здравната комисия в парламента Ваньо Шарков от Синята коалиция изрази резерви, че проблемът с лекарствата на ветераните от войните е бил решен на вчерашната среща при президента Росен Плевнелиев. Той е скептичен, тъй като паричните трансфери, които ще трябва да се правят между различни институции, не са заложени в бюджетните и други закони.

“В закона за бюджета на социалното министерство няма предвиден трансфер на средства към НЗОК за плащането на лекарствата на ветераните от войните. В закона за бюджета на НЗОК няма предвиден приход от Агенцията за социално подпомагане и в Закона за здравното осигуряване няма подобна дейност на касата“, коментира той.

След вчерашната среща здравният министър Десислава Атанасова обясни, че ветераните ще се снабдяват с лекарства от аптеките, които ще се отчитат на НЗОК, а касата ще получава финансиране от Агенцията за социално подпомагане с целеви средства от държавния бюджет.

Според Шарков обаче това са “голи обещания“, които не са подплатени със съответната законова база.

“Освен това този проблем бе създаден от самите ГЕРБ. Вместо да упражнят достатъчен контрол върху общините при харченето на тези средства, те спряха тотално плащанията“, коментира Шарков.

Според него решението е половинчато, защото военноинвалидите и пострадалите, които са много повече от ветераните от войната, продължават да са задължени да си плащат лекарствата.

Споделяне

Още от България