Почетният консул Христо Стоичков:

Проблеми винаги ще имаме, защото така е учреден нашият генин

"Аз съм против всякакви насилия и военни намеси, човечеството е по-важно от бизнеса“

Николай Младенов и Христо Стоичко, сн. БГНЕС

"Аз трудности нямам. Трудностите си ги създаваме ние самите, затова се старая да нямаме проблеми, а там където възникнат, да бъдат решени по най-добрият начин и най-бързо. Проблеми винаги ще имаме, защото така е учреден нашият генин. Трябва да го, по най-бързия начин да се отръскаме и да се огледаме какво става около нас, за да можем да вървим там, където хората са ни поставили". Това заяви почетният консул на България в Каталуния Христо Стоичков, който се завърна за кратко в България и участва в годишната конференция на колегите си почетни консули във външно министерство.

 

Стоичков коментира пред журналисти, че външният министър Кристиан Вигенин му е поставил като задача да съдейства на всички хора, които имат проблеми с издаването на документи. На въпрос колко случаи е имало, в които е трябвало да помага, Стоичков отговори: "Медали и значки не си слагам".

 

"Хората, на които съм помогнал, най-добре знаят. Има нуждаещи се. Знаете, че през последните шест-седем години много българи напуснаха България по една или друга причина. Но е много трудно, когато нямаш документи. Това е най-трудният проблем. Много пъти съм се ангажирал с това да изпращаме хора до Мадрид, до Валенсия, защото нямаше консулство в Барселона. Искам да благодаря на министър Вигенин, че прие тази моя молба да се отвори едно консулство в Барцелона. По една или друга причина да помогна на тези хорица, защото да хванеш влак или самолет да отидеш до Мадрид, до Валенсия, все пак това са разходи. Един билет за влака е 100-150 евро, самолетът е 300 евро. Все пак, това са средства, които ако ги оставим в семейството, са един приход", обясни Стоичков.

 

По-рано тази година стана ясно, че Стоичков и Министерството на външните работи ще си сътрудничат за откриване на консулска служба в испанския град Барселона. Вигенин обясни, че идеята е Стоичков да финансира издръжката на помещението, където ще се намира консулството, а министерството да поеме заплатите на двама или трима служители.

 

"Знаете, че на Запад не е много добре кодирано нашето име по една или друга причина. Много от проблемите съм бил съпричастник. През нощите, трябвало съм да ходя насам и натам да се разправяме с неприятности. Но все пак това е едно мое задължение, което ми дава увереност, че с моята поява и с това, което ще трябва да се направи още за подобряване на тези неприятности, които ни създават, да можем да докажем, че българинът не е втора ръка употреба. Винаги трябва да бъдем с крак, с това което става в Европа...затова е моето задължение да бъда винаги налице да мога да помагам да тези хора, които се нуждаят от помощ", каза още легендарният български футболист.

 

Попитан какви трудности има в качеството си на консул, Стоичков обясни:

 

"Аз трудности нямам. Трудностите си ги създаваме ние самите. Затова се старая да нямаме проблеми, а там, където възникнат, да бъдат решени по на-добрия начин и най-бързо. Проблеми винаги ще имаме, защото така е учреден нашият генин. Трябва да го, по най-бързия начин да се отръскаме и да се огледаме какво става около нас, за да можем да вървим там, където хората са ни поставили".

 

По повод на събитията в Украйна Христо Стоичков коментира, че е против насилието и "всякакви военни намеси, защото човечеството е по-важно от всеки един бизнес".

 

Дали ще влезе даден бизнес в държавата, все пак, когато загубиш човешки живот е много трудно. Ние трябва да помогнем във всяко едно направление, за да могат да се избегнат тези действия, добави той.

 

Аз съм против това да се убиват хора, да има загинали, каза още Стоичков.

 

Той коментира и исканията в Каталуния за отцепване от Испания.

 

"Ситуацията е малко по-деликатна, в Каталуня има едно такова напрежение. Испания е много голяма държава и много области има. Ако Каталуня се отцепи, то имайте предвид и баски, Навара, Андалусия, Валенсиана... Има някакви предпоставки, но мисля, че ще е много трудно. Европейският съюз няма да допусне това да стане. Каталуня дава много пари на държавата Испания - туризъм, спорт, агрокултура", обясни Стоичков.

 

Той бе назначен за почетен консул от правителството на ГЕРБ, като бе поканен лично от премиера Бойко Борисов с аргумента: "Там той е господ, не консул – господ".

 

Миналата година Стоичков обаче разясни, че никога не е бил близък с "Бочко".

 

Досега няма публично обявени резултати от дейността му като консул.

Споделяне

Още по темата

Още от България