Пробва се ускорено изваждане на затрупаните в Чили миньори

Чили се опитва да ускори спасяването на 33-мата миньори, блокирани под земята вече 23 дни, които, по думите на официални представители, може би ще трябва да чакат три-четири месеца, докато видят отново дневна светлина, предаде Ройтерс.

Министърът на минната промишленост Лауренсе Голборне заяви, че спасителите обмислят други варианти, включително изкопаване на втора изходна шахта.

Миньорите, сред които един боливиец, са блокирани на близо 700 метра под земята след срутване в медна мина в Сан Хосе де Копиапо, на 800 километра северно от столицата Сантяго, на 5 август.

Те оцеляха повече от две седмици с малко количество консервирана риба тон, бисквити и мляко, преди да бъдат открити и да им бъдат спуснати първите порции храна.

"Очевидно ние разглеждаме и други опции и ще приветстваме всеки вариант, който ускори спасяването им", каза Голборне.

Властите планират да започнат в неделя прокопаването на втора шахта, което ще отнеме три месеца, след това те ще бъдат изтеглени един по един през нея. Представители на правителството изразиха опасения, че петима от мъжете са започнали да показват симптоми на депресия. Те започнаха консултации с експерти от НАСА за това как да помогнат на миньорите да се справят с продължителната изолация.

Спасителите са започнали да спускат при тях карти за игра, миниатюрни видеопрожектори и mp3-плейъри, за да им помогнат в борбата със скуката в горещия и влажен тунел.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?