Продължава издирването на втория моряк от "Места", няма екозамърсяване от пожара

Втори ден без резултат завършиха издирвателните операции за 45-годишния моряк от танкера "Места" Деян Колев. Операциите ще продължат и в сряда, но шансовете морякът да бъде намерен са минимални, тъй като духа силен северен вятър, съобщи румънската агенция Медиафакс.

В понеделник късно вечерта бе разпознато тялото на втория загинал моряк - това е 37-годишният моторист Гаро Оник Кисторян.

Още един член от екипажа на "Места" пострада при взрива и последвалия пожар на танкера в понеделник сутринта. Димитър Димитров е настанен в болница в Констанца, но няма опасност за живота му, съобщиха от транспортното министерство.

При първоначалния външен оглед на танкера, който все още се намира на открит рейд до румънското пристанище в Черно море Констанца, българският екип е установил огромни щети - унищожена е част от десния борд и от палубата на "Места". Започва оценка на състоянието на кораба. Българското консулство и параходство "Български морски флот" правят всичко възможно моряците на танкера, чиито паспорти бяха задържани от румънските власти, да се върнат възможно най - бързо в България. Очаква се при нормално развитие на нещата на 9 май да се прибере тази част от екипажа, която няма да е ангажирана с връщането на кораба.

Още в понеделник следобяд 27 от моряците в екипажа бяха настанени в хотел в Констанца, а другите 5 останаха на борда на "Места", за да помагат на румънските спасителни екипи за окончателното потушаване на пожара. Членовете на екипажа на "Места" са се свързали с близките си по телефона.

На мястото на инцидента с българския танкер в понеделник късно вечерта пристигна и българският транспортен кратер "Тангра 2" и още три влекача, които само са помагали в спасителните работи, тъй като не разполагат със съответното разрешение от румънското министерство на транспорта.

Тъй като няма опасност от нова експлозия, звената за интервенция, които бяха мобилизирани, са се оттеглили, и на мястото са останали само два румънски спасителни кораба, българският кораб "Тангра 2" и трите български влекача, съобщава Медиафакс.

Агенцията отбелязва, че петимата български моряци на борда на "Места" продължават да отказват да напуснат кораба, тъй като ако го направят, той ще стане собственост на пристанище Констанца.

Медиафакс съобщи още, че танкерът е задържан, докато бъде представено писмо с банкова гаранция за изплащане на разходите на румънските власти.

От БМФ коментираха за mediapool.bg, че финансовите въпроси с фирмите, помагали при гасенето на пожара са били уредени предварително и на тях ще им бъде платено още утре. Ставало въпрос за частни фирми, защото "Места" не е подавала официален сигнал за бедствие и пристанището в Констанца не е било ангажирано пряко със спасителната операция.

Танкерът вече е закачен към българските влекачи, които ще го приберат у нас.

Взривът на борда на "Места", акостирал на открит рейд на пристанището Констанца, избухна в понеделник в 11.07 ч. българско време и вследствие на него пламна пожар.

По думите на Константинов тлеещите участъци от кораба са били окончателно изгасени в 6,40 ч. на 8 май.

Според Константинов корабът ще се върне в българско пристанище до 1-2 дни и след това ще бъде прегледан от експерти, които трябва да оценят щетите и да решат дали е възможен ремонт.

Тогава ще може да се каже с по-голяма сигурност от какво е бил причинен пожара. Засега е ясно, че причината е искра, но не е ясно в коя част на кораба се е появила тя и каква е причината да се появи.

"Места" е застрахован в "Булстрад" и полицата покрива всички възможни рискове.

Няма екологични щети вследствие на пожара , защото корабът е бил празен, а и пробойните от взрива са над водолинията, съобщи още Владимир Константинов.

Думите му бяха потвърдени и от румънска страна. След окончателното потушаване на пожара представители на Инспектората за опазване на околната среда в Констанца, на прокуратурата и гражданската защита, съвместно с представители на българските власти са отишли на кораба "Места", за да установят причината за експлозията, както и за да направят оценка на щетите, предаде АФП.

Румънски специалисти съобщиха , че не са регистрирали замърсяване на водите на Черно море в зоната, в която се намира "Места".

Още от България

Какви ще са разследванията на Нова телевизия занапред?