Продължава разследването на взривовете край Езерово

Продължава разследването на инцидента край варненското село Езерово, при който в сряда следобед се взривиха две цистерни. Очаква се на мястото да пристигнат представители на Инспектората на МВР и на Икономическа полиция. Инспекцията по труда във Варна също прави свое разследване на инцидента.

Преди ден стана ясно, че първоначалният теч на газ се дължи на техническа неизправност или неспазване на технологичната дисциплина при преливането на газ пропан-бутан от жп цистерна в автоцистерна, а впоследствие пожарникарите не са успели да осигурят нужното охлаждане на съдовете, за да се избегнат взривове.

В критично състояние остава служителят на фирмата собственик на цистерните “Газтрейд“ Минчо Колев, получил 95 процента изгаряния. Той е в реанимацията на Военноморската болница и е на командно дишане. Там се намира все още и управителят на фирмата Пламен Стоянов, който е с 25% изгаряния. В клиниката по изгаряния продължава и лечението на седем пожарникари, които пострадаха при взрива на цистерната.

Кметът на Варна Иван Портних призова варненци да даряват кръв за пострадалите, защото им предстоят операции.

Областният управител на Варненска област Иван Великов съобщи, че обстановката в района на взривовете вече е спокойна. Влаковете се движат по разписание.

От Регионалната инспекция за опазване на околната среда извършват постоянни замервания на въздуха и до момента няма отклонения от нормите.

Великов каза, че щетите от взривовете върху домовете на 20 домакинства в селото ще бъдат покрити от бюджета на община Белослав.

Споделяне

Още от България