Продемократичните протести в Хонконг продължават

Местните власти получиха подкрепа от Пекин и настояват за край на демонстрациите

Продемократичните протести в Хонконг продължават

Десетки хиляди отново протестираха в Хонконг с искане за демократични реформи и блокираха главни улици в района. Студентските лидери заплашват, че ще разширят протестите, ако исканията им за оставка на главния администратор на Хонконг и за изтегляне на изборната реформа не бъдат изпълнени до сряда, когато е националният празник на Китай.

Протестите през нощта срещу вторник преминаха мирно, а полицията е проявявала сдържаност.

Властите съобщават обаче, че училищата в някои райони на Хонконг ще останат затворени от съображения за сигурност, десетки автобусни линии са анулирани, а някои спирки на метрото в зоните на протести са временно премахнати.

Главният администратор на Хонконг Лян Чжънин призова за незабавно прекратяване на протестите в китайския специален административен район, съобщи Франс прес.

"Основателите на (протестното движение) "Окупирай центъра" казаха на няколко пъти, че ако движението стане неконтролируемо, ще призоват за слагане на неговия край. Сега искам от тях да изпълнят своето обещание и да сложат незабавно край на кампанията си", каза Лян в 15-минутно изявление, първото за него от няколко дни, след сблъсъците в неделя вечерта между полицията и демонстранти.

Движението "Окупирай центъра" побърза да отхвърли призива на ръководителя на изпълнителната власт в Хонконг.

"Ако Лян Чжънин подаде оставка, тази окупация ще бъде прекратена, поне временно", заяви един от лидерите на движението.

Ръководителят на изпълнителната власт в Хонконг направи своето изявление в момент, когато протестите нарушават нормалното функциониране на финансовия център на китайския град вече трети ден. Кварталите, ставащи арена на демонстрации, бяха необичайно спокойни тази сутрин, а обикновено задръстените пътни артерии - почти празни. Много служители отидоха на работа пеша или с такси, тъй като движението на обществения транспорт е силно нарушено.

Пекин от своя страна увери властите в Хонконг в пълната си подкрепа за тях срещу "незаконните протести" в бившата британска колония.

"Поддържаме напълно правителството на специалния административен район, за да се справи с проблема, (породен) от незаконните дейности (във връзка с демонстрациите)", каза говорителката на китайското министерство на външните работи Хуа Чунин.

Британският премиер Дейвид Камерън пък изрази дълбоко безпокойство за сблъсъците в Хонконг между демонстранти и полицията.

"Когато постигнахме споразумение с Китай (Великобритания върна Хонконг на Китай през 1997 г.), имаше детайли в него за това колко е важно да бъде дадено на народа на Хонконг демократично бъдеще в рамките на този подход (една страна, две системи), който разработихме с Китай, така че, разбира се, съм дълбоко обезпокоен за това, което се случва, и се надявам, че този въпрос може да бъде решен", каза Камерън.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?