Проект предвижда: Хората с неплатени здравни осигуровки ще се издължат разсрочено

Лицата, които имат натрупани задължения за здравно осигуряване, ще могат да ги погасят разсрочено до края на 2006 г., а българите, живеещи постоянно в чужбина, ще възстановяват правата си на осигурени, ако платят накуп 12 вноски. Това съобщи в понеделник в Разград председателят на социалната комисия Хасан Адемов. Той каза, че тези предложения ще залегнат в промените в Закона за здравното осигуряване, които ДПС, НДСВ и Новото време ще внесат до края на тази седмица в парламента.

Проектът засяга самоосигуряващите се лица, които не са плащали вноски от 2000 до края на 2004 г. Това са 1 176 050 души, поясни Адемов.

Промяната ще е поредната, която се мъчи да уреди въпросът с дълговете на граждани към НОИ за здравни осигуровки.

За да погасят разсрочено вноските си, длъжниците трябва да подадат заявление в териториалните поделения на НОИ най-късно до края на тази година. Условието за разсрочено издължаване е доходът на член от семейството да не надхвърля 200 лева.

Промените в закона предвиждат отпадане на наказателните лихви за минали вноски, които сега са основната лихва плюс 10%, каза Хасан Адемов.

За втората категория лица - постоянно пребиваващи в чужбина повече от 183 дни за година - възстановяването на правата им на осигурени в България ще става след еднократно заплащане на 12 вноски или плащане на вноската всеки месец последователно в продължение на 6 месеца. Те няма да дължат осигуровки за задна дата, ако за това време са имали легитимни осигурителни отношения в страната, в която са пребивавали.

Проблемът с вноските на живеещите в чужбина българи бе остро поставен от стотици наши сънародници, които се оплакаха от двойното облагане с вноски - веднъж в страната, където живеят, и втори път в България, където обаче не ползват здравни услуги. Те поискаха с декларация въпросът да бъде решен и да не се водят длъжници на НОИ.

Според Хасан Адемов действащият в момента Закон за здравното осигуряване не е социално справедлив и е насочен към тези, които имат възможност да плащат. Той допълни, че предложените промени няма да решат проблема стопроцентово, но ще върнат голяма част от гражданите в системата на здравното осигуряване.

Споделяне

Още от България