Проектът за общ българо-гръцки КПП на "Маказа" мръдва с още една крачка

Правителството ще приеме решение за откриване на граничен КПП между България и Гърция на прохода "Маказа", съобщи пресслужбата на кабинета. Очаква се това да стане на редовното заседание на министрите в сряда.

Чрез новоизградената пътна връзка той трябва да свърже градовете Хасково и Кърджали на българска територия и Комотини и Александруполис - на гръцка.

Изграждането на ГКПП "Маказа" като последен елемент от Общоевропейския транспортен коридор 9 значително ще облекчи преминаването на българо-гръцката граница като поеме част от преминаващите през останалите гранични преходи между двете страни, се казва в съобщението.

В него се напомня, че по реда на действащото от 2009 г. междуправителствено споразумение с Гърция на ГКПП "Маказа" ще се осъществява съвместен контрол при преминаване на границата. Това позволява дадено лице да бъде спирано само веднъж за извършване на проверки при влизане и излизане.

Предстои министрите да одобрят и проект на нов двустранен документ, който регламентира мястото на извършване на съвместния граничен контрол. Това ще бъде ГКПП "Маказа" на българска територия.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?