Проектът за общ българо-гръцки КПП на "Маказа" мръдва с още една крачка

Правителството ще приеме решение за откриване на граничен КПП между България и Гърция на прохода "Маказа", съобщи пресслужбата на кабинета. Очаква се това да стане на редовното заседание на министрите в сряда.

Чрез новоизградената пътна връзка той трябва да свърже градовете Хасково и Кърджали на българска територия и Комотини и Александруполис - на гръцка.

Изграждането на ГКПП "Маказа" като последен елемент от Общоевропейския транспортен коридор 9 значително ще облекчи преминаването на българо-гръцката граница като поеме част от преминаващите през останалите гранични преходи между двете страни, се казва в съобщението.

В него се напомня, че по реда на действащото от 2009 г. междуправителствено споразумение с Гърция на ГКПП "Маказа" ще се осъществява съвместен контрол при преминаване на границата. Това позволява дадено лице да бъде спирано само веднъж за извършване на проверки при влизане и излизане.

Предстои министрите да одобрят и проект на нов двустранен документ, който регламентира мястото на извършване на съвместния граничен контрол. Това ще бъде ГКПП "Маказа" на българска територия.

Споделяне
Още от България