Проевропейски партии във Великобритания сключиха предизборен съюз

Джо Суинсън, лидер на британската партия "Либерални демократи"

По-малки проевропейски партии във Великобритания обявиха, че сключват предизборен съюз в името на оставането на Обединеното кралство в ЕС. Коалицията предвижда общи действия на предстоящите предсрочни парламентарни избори във Великобритания, предаде Ройтерс.

Според договорката между политическите сили те ще се явят с общи кандидати в 60 избирателни района, което се равнява на около 10 процента от местата в британския парламент.

Целта е да се попречи на премиера Борис Джонсън да получи парламентарно мнозинство. Министър-председателят възнамерява, ако спечели изборите на 12 декември, да извади Великобритания от ЕС.

В предизборното обединение участват Либералдемократическата партия, уелските националисти от "Плайд Камри"-Партия на Уелс и Зелената партия на Англия и Уелс заедно с някои независими депутати. Замисълът е във всеки един от визираните 60 района те да издигнат общ кандидат, който да е за оставането в ЕС.

Един от избирателните райони, който определят като една от най-големите си цели, е този на външния министър Доминик Рааб - благоденстващ избирателен район в Югозападен Лондон. Там Зелените възнамеряват да не издигат свой кандидат и вместо това да подкрепят кандидата на Либералдемократическата партия. Социологическите проучвания предвещават много оспорвана надпревара в този избирателен район.

Хайди Алън, бивш депутат от консерваторите, която се присъедини към либералдемократите, заяви, че тази коалиция е първата за парламентарни избори във Великобритания от повече от век.

Партиите "знаят, че тези избори са последната възможност да променят траекторията, по която страната се движи", каза Алън, която взе участие в учредяването на съюза.

На 12 декември във Великобритания ще бъдат произведени първите от 1923 г. декемврийски парламентарни избори. Същевременно те са и едни от най-трудните за прогнозиране през последните години. Поради Брекзит може да се стигне до промяна в традиционните нагласи на избирателите за кого да гласуват и това дава шанс на по-малките формации да оспорят надмощието на двете основни политически сили в британската политика: торите на Джонсън и лейбъристите на Джереми Корбин.

Засега повечето проучвания дават преднина на консерваторите - изследване на Югов от тези дни им даде 11 процентни пункта преднина пред лейбъристите.

Основа за обявения съюз на проевропейските партии станаха местни избори в Уелс по-рано тази година, когато Либералдемократическата партия отне депутатското място на торите, след като "Плайд Камри" и Зелените не издигнаха свои кандидати.

Но съюзът не включва Лейбъристката партия, както и Шотландската национална партия, което ще притъпи ефективността му, тъй като сега лейбъристите са втора политическа сила в парламента, а ШНП - трета. Освен това и Лейбъристката партия, и ШНП са за нов референдум за Брекзит, отбелязва Ройтерс.

Говорителят на лейбъристите по финансовите въпроси Джон Макдонъл заяви, че партията му не се нуждае от съюзи, за да победи Джонсън. "Следващото правителство ще бъде сформирано с мнозинство на Лейбъристката партия - нямаме нужда от никакви съюзи", каза той на митинг в четвъртък.

Нови надежди в редиците на подкрепяща независимостта шотландска партия

Шотландската национална партия (ШНП) откри официално днес кампанията си за предсрочните парламентарни избори във Великобритания на 12 декември, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че ШНП се надява изборите да доведат Шотландия една крачка по-близо до независимостта.

Сега партията държи 35 от общо 59-те места от Шотландия в Камарата на общините и се надява, че недоволството от Брекзит ще увеличи нейното представителство в долната камара на британския парламент.

На референдума за членството на Великобритания в ЕС през 2016 г. Шотландия подкрепи категорично оставането в съюза. Това изглежда увеличи подкрепата за независимостта, която две години по-рано шотландците отхвърлиха на референдум, отбелязва Асошиейтед прес.

Днес лидерът на ШНП Никола Стърджън заяви, че "вотът на Шотландия за оставане в ЕС е бил пренебрегнат". По думите ѝ гласът за нейната партия "е глас за избягване на Брекзит".

ШНП казва, че ще се опита да организира догодина нов референдум за независимост на Шотландия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?