Проевропейският кандидат изненадващо печели първия тур на президентските избори в Молдова

Игор Додон и Мая Санду

Проевропейският кандидат за президент в Молдова изненадващо изпревари проруския президент Игор Донон, показват официалните резултати от вчерашния първи тур, предаде Франс прес.

Лидерът на опозиционната проевропейска Партия на действието и солидарността Мая Санду печели след обработка на 100 процента от протоколите с 36,16 процента, а за президента Игор Додон с гласували 32,61 на сто от участвалите в изборите, съобщи местната ЦИК. Избирателната активност е била 42,76 на сто.

Победителят ще бъде определен на втория тур на 15 ноември.

Санду благодари на молдовските граждани, живеещи в чужбина, за активното им участие в изборите, предаде Ройтерс. Смята, че благодарение на тяхната подкрепа тя е изпреварила проруския президент на първия тур.

Додон дойде на власт преди четири години, след като прозападните политически сили се оказаха замесени в поредица от скандали, припомня Ройтерс. Миналата година Санду бе начело на коалиционно правителство, което бе свалено преди няколко месеца с вот на недоверие. Тя обеща, че ако стане президент, ще осигури по-голяма финансова подкрепа от Брюксел, а Додон обеща да предложи решение на проблема със сепаратисткия рускоговорящ Приднестровски район.

През 2014 г. ЕС постигна споразумение за по-тесни иконмически и политически връзки с бившата съветска република, разположена между Румъния и Украйна, но е все по-критично настроен към осъществяването на обещаните от Кишинев реформи.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят