Проф. Богдан Богданов предложен за орден "Стара планина"

Правителството предлага на президента Георги Първанов проф. Богдан Богданов да бъде награден с орден "Стара планина” - първа степен, "за значимия му принос в развитието на науката, образованието и гражданското общество и по случай неговата 70-годишнина", съобщиха от правителствената информационна служба в сряда.
Проф. Богданов е роден в София на 2 ноември 1940 г. Завършва класическа филология в Софийския университет. Преподава класически езици, антична и западноевропейска литература в университета във Велико Търново. По-късно е асистент по класическа филология в СУ.

През 1976 г. придобива научната степен доктор, специализира в Атинския и Амстердамския университет. От 1983 г. е доцент, от 1985 г. - доктор на филологическите науки, а от 1989 г. - професор по класическа филология в СУ.
През 1991 г. създава Нов български университет съвместно с организационен комитет от изследователи и предприемачи. Избран е за ректор на НБУ, а от 1995 г. е председател на настоятелството на университета.

Проф. Богданов е съучредител на фондация "Отворено общество” и председател на Управителния съвет до 1997 г. В същата година е избран за член на Съвета за национално развитие при президента на Република България.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?