Проф. Ива Христова: Никой не знае колко ще е висока новата Covid вълна

Ива Христова,, сн. БГНЕС

В подножието сме на новата Covid-вълна, никой обаче не може да предвиди колко ще е висока тя. Това каза пред БНР проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Тя потвърди, че наличието на 1 милион напълно ваксинирани у нас ще повлияе върху това тази вълна да не е толкова сериозна. Друг фактор е разумното поведение и спазването на мерките.

"Случаите се покачват, но все още България стои добре на европейската карта. В пъти повече е заболяемостта предимно в южните страни – Испания, Франция, донякъде Италия и Гърция, а ние сме с над 30 на 100 хиляди за две седмици. Имаме още път до влизане в оранжевата зона", посочи проф. Христова. Според нея до седмица две новите случаи на заразени ще надхвърлят 1000.

.ма плавно и непрекъснато показване на случаите, което се дължи на доминиращия вече Делта вариант на коронавируса. Ако така продължава, до две седмици най-много ще влезем в оранжевата зона, смята специалистът. "И оттук насетне до месец-месец и половина след това ще сме в пика на вълната, в момента сме в подножието", допълни тя.

По думите ѝ изследвания показват, че Делта вариантът два пъти по-често протича по-тежко и хората се нуждаят от хоспитализация.

Христова смята, че ваксините запазват висока ефективност срещу сег авърлуващия Делта вариант, макар и по-ниска спрямо Алфа варианта. Трябва да се има предвид, че в първите 6 месеца ваксините показват максимална ефективност, а след това постепенно намалява реактогенността на организма, допълни тя.

"Няма още единно становище дали всички ваксинирани рано ще се нуждаят от трета доза", посочи специалистът.

Ваксинирането намалява многократно възможността за разпространяване на вируса, без да я изключва, отбеляза още проф. Христова.

Запитана дали преболедувалите следва да се ваксинират, Ива Христова заяви, че по-леко преболедувалите създават по-слаб имунен отговор и при тях антителата спадат по-бързо.

"Предвид промяната на вируса, антителата, изработени срещу предишния вариант, не могат напълно и при всички хора да го блокират."

Христова каза още, че страничните реакции от ваксината при децата над 12 г. са по-редки, отколкото при по-възрастните.

"Със сигурност никой нищо не иска да затваря, но ако скочат много случаите, ако влезем в червена зона, със сигурност ще има известни ограничения, за да се спре нарастването на случаите", коментира специалистът относно противоепидемичния план на здравното министерство и вероятността за предстоящи нови ограничения.

Споделяне

Още от Коронавирус