Проф. Михаил Константинов: Неудачно е да има 6 района на изборите за евродепутати

Проф. Михаил Константинов: Неудачно е да има 6 района на изборите за евродепутати

Разделянето на България на 6 района на изборите за депутати в Европейския парламент (ЕП) е неудачно. Това заяви за Mediapool проф. Михаил Константинов по повод лансираната от социалистите идея за въвеждането на шест района на първия за страната ни европейски вот.

Според Константинов ако се въведе този принцип на изборност, ще се получат огромни неравностойности и в цели области дадена партия няма да има избрани представители. Професорът обясни, че така няма и да се повиши избирателната активност, както смятат социалистите.

“Единственият правилен вариант е да има национална листа и един избирателен район”, смята Константинов. Той е правил математически изчисления и ако районите бъдат 6, тогава ще се получи “абсолютна игра на шанс”. Константинов посъветва БСП да си направи експеримент като вземе резултатите от парламентарните избори през 2005 г., да ги раздели на 6 района и да види какво ще се получи – няма да вземат повече гласове.

Политологът Димитър Димитров обясни, че ако страната се раздели на 6 центъра, това означава, че ще има 2 източни, 2 централни и 2 западни района. При такова деление много бързо ще се установи, че в двата източни района ще доминира ДПС, коментира Димитров.

Това е така, защото там ще отидат гласовете и на турските изселници, които имат право на глас, тъй като са с двойно гражданство.

Според Димитров да има 6 района не означава, че ще има отделни изчисления на гласовете във всеки един от тях.

Срещу идеята за определяне на повече от един район възрази и зам.-председателят на ДПС Лютви Местан. По БНТ той я определи като “странна” и допълни, че идеята е на представители на БСП, а не на цялата партия. Местан каза, че ДПС настоява за един район. Всичко около закона за избор на евродепутати трябва да се отнесе към съвета на тройната коалиция, каза още депутатът.

Зам.-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова също каза, че подкрепят един избирателен район, тъй като така ще се получи наистина национално представителство в ЕП.

Юристката Мая Манолова (БСП) каза, че законът за избор на евродепутати вероятно ще бъде внесен в правната комисия следващата седмица, а очакванията са да бъде приет до 20 януари.  

В сряда на председателски съвет в парламента се стигна до консенсус между политическите сили,  временните евродепутати, които трябва да бъдат излъчени от Народното събрание до средата на декември, да останат и депутати и в България.

Временните ни представители в ЕП ще изпълняват задълженията си до май, когато трябва да се проведат редовни избори. Дотогава те ще получават като възнаграждения заплатата от НС и командировъчни, обясни Mediapool Петър Стоянов, председател на ПГ на ОДС. “Няма текст в конституцията, който да забранява депутатите ни да заемат две длъжности”, коментира той. Стоянов допълни, че най-вероятно до промени в конституцията относно статута на временните евродепутати няма да се стигне.

И според зам.-шефа на НС Любен Корнезов (БСП) няма проблем депутатите да съвместяват две длъжности. Имаме писмо от г-н Борел (председателят на ЕП), който ни казва, че може това да стане, обясни Корнезов. След като той го казва, значи няма проблем, допълни Корнезов. 

Споделяне

Още от България