Проф. Тимъти Снайдер ще изнесе лекция "Минало несвършено: Историята, Русия, Украйна и Европа“

"Минало несвършено: Историята, Русия, Украйна и Европа“ е темата на лекцията, която ще изнесе професорът по история в Йейл Тимъти Снайдер на 4 юни 2014 (сряда) от 19:00 часа в Червената къща.

Проф. Снайдер, който е автор на световния бестселър "Кървави земи: Европа между Хитлер и Сталин“, е тазгодишният лектор в традиционната "Мемориална лекция ДЖУ", организирана от Центъра за либерални стратегии в памет на Юлия Гурковска. Модератор ще е Иван Кръстев.

Проф. Снайдер защитава докторат в Оксфорд през 1997, където учи със стипендия British Marshall Scholar в Колежа Balliol. Той работи като изследовател в Париж, Варшава и Виена, като има и изследователска позиция в Харвард. Преподава бакалавърски и магистърски курсове по история на Новото време и на Източна Европа в Йейл.

 

Сред публикациите му са и пет книги, спечелили награди и преведени на различни езици. "Кървави земи: Европа между Хитлер и Сталин. История на нацистките и съветските масови убийства в земите между Берлин и Москва“ получава редица награди, сред които и Лайпцигската награда за европейско разбирателство и наградата на Ралф Уолдо Емерсън за хуманитаристика. Книгата е обявена за книга на годината от много публикации, преведена е на повече от 20 езика и става бестселър в 4 страни. Снайдер сътрудничи на Тони Джуд за съставянето на тематична история на идеите, озаглавена "Да мислим 20 век“. Пише за американски и европейски списания и вестници.

Споделяне

Още от Общество