Професионална ЦИК и електронно гласуване искат от "България на гражданите"

Професионална изборна администрация, електронно гласуване и изчистване на избирателните списъци от т.нар мъртви души искат от сдружението "България на гражданите". Предложенията им бяха оповестени в неделя и цитирани от БТА.

На последните избори в списъците е имало 1.2 милиона мъртви души, коментира председателят на сдружението Меглена Кунева и посочи, че това е стряскащ процент  и поставя под въпрос представителността на изборните резултати.

Преминалият неотдавна от ДСБ в сдружението на Кунева Христо Ангеличин обясни, че проблемът може да се реши  чрез т.нар. активна регистрация. Около година преди изборите ГРАО трябва да изпраща писма до 7-те милиона избиратели за активна регистрация. Очакванията на Ангеличин са, че около 2 милиона души ще участват в нея, а останалите могат да бъдат дописвани в изборния ден. Така след 3-4 години ще имаме съвсем нови списъци, без мъртвите души, обясни той. От сдружението обаче допуснат, че може би някои от парламентарните сили имат интерес мъртвите души да останат в списъците.

Сдружението се обяви и за професионална ЦИК, без политическа окраска. Йонко Грозев коментира, че може да бъде дискутиран и вариант за ЦИК на паритетен принцип от парламентарните политически сили.

От "България на гражданите" смятат, че електронно гласуване ще накара повече млади хора и българи в чужбина да се включат в изборите. Мария Дивизиева припомни, че 40 процента от българите са се преброили по интернет.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?