Професионалните гимназии ще получат с 5-7% повече пари догодина

Планира се увеличение на разходите за обучение на деца със специални нужди

Професионалните гимназии ще получат с 5-7% повече пари догодина

Единният разходен стандарт на учениците в професионалните училища ще бъде повишен с 5 до 7 на сто в бюджета за 2014 г.. съобщи министърът на образованието и науката Анелия Клисарова във вторник по време на дискусия в УНСС. Планирано е и увеличение на средствата за обучение на децата със специални образователни потребности.

 

Във висшето образование пък ще се заложи на връзки с бизнеса и на професионалната подготовка на студентите и ще се увеличат стандартите на студентите по педагогика, природо-математически и инженерни науки. Във ВУЗ-овете догодина ще бъде въведен нов модел на финансиране на висшите учебни заведения, в момента се изработват 11 критерия в две групи, по които да бъдат финансирани факултети, а не цели университети, посочи просветният министър.

 

Мерките са продължение на политиката на правителството да се набляга повече на професионалното образование за нуждите на бизнеса вместо на хуманитарното, което в момента привлича повече ученици.

 

По думите на Клисарова в бюджета за догодина ще бъдат заделени средства и за добавената стойност в средното образование.

 

Тя изрази надежда процентът от брутния вътрешен продукт за образование да се увеличи от 0.01 до 0.03%. Ако това стане, бюджетът за образование ще се увеличи най-много до 3.53% от БВП за следващата година при 3.5 на сто сега. Крайните параметри обаче ще станат ясни при обсъждането на държавния бюджет в Народното събрание.

 

Студентите имат много добра теоретична подготовка, но трябва да се помисли и за практическата им подготовка за намиране на възможности за практики и стажове, коментира още Клисарова. Трябва да се върви в посока на квалификацията на студентите, не са само на българския пазар на труда, но и на европейския, допълни тя..

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?