Производството на ширпотреба се мести от Китай към Тайланд и Индонезия

Китай губи конкурентното си предимство на евтина производствена база, показват нови данни, според които производители на стоки за широко потребление – от чанти и ризи до електронни компоненти – се пренасочват към по-евтини места като Югоизточна Азия, съобщава "Уолстрийт джърнал".

Това вече се е отразило върху чуждестранните инвестиции в Китай и има своите плюсове и минуси за китайската икономика, която е №2 в света.

През 2012 г. притокът на преки чужди инвестиции се е понижил с 3.7% в сравнение с 2011 г. - до 111.72 млрд. долара. Това е първото съкращаване на инвестиции на годишна база след кризата през 2009 г. Отчасти е свързано със спада на световната икономика, но намаляването на инвестициите може да е повлияно и от ръста на заплатите на работниците и други разходи.

През 2012 г. преките чужди инвестиции в Тайланд са нараснали с 63%, а в Индонезия – 27% за първите 9 месеца на миналата година.

Китай отдавна планира да развива производство с по-висока добавена стойност, а също се опитва да повиши доходите на населението. Но това означава, че лидери като Китай задължени да стимулират създаването на работни места в други сектори освен фабричното ръчно производство, за да обезпечат ръста на икономиката.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?