Прокуратурата: ДАНС не дава достатъчно годни доказателства

Прокуратурата: ДАНС не дава достатъчно годни доказателства

Много от колегите в ДАНС все още са настроени за работа на ниво информационна служба и в докладите им има повече мнения и анализи, отколкото факти. Това заяви в петък зам.-главният прокурор Валери Първанов, попитан от Mediapool за оценката му за първата година от работата на ДАНС.

Според отчета на прокуратурата за 2008 г., който бе представен от заместника на Борис Велчев, ДАНС е предала около 230 сигнала за извършени престъпления. Само по 50 от тях обаче са образувани досъдебни производства. Осъдените в резултат от работата на агенцията с годишен бюджет от над 100 млн. лв. са четири души.

"Иначе сме много доволни от колегите в ДАНС. Те работят много сложни казуси, които изискват много време за разследване и не може да се очакват много бързи резултати", коментира още Първанов. Той даде пример с придобилата наскоро известност схема за изпиране на "мръсни" руски пари през няколко държави, включително и нашата.

Зам.-главният прокурор заяви още, че са помолили колегите си от ДАНС при съвместната им работа да събират повече доказателства.

Неохотната критика към новата спецагенция ярко контрастира обаче с поредния изблик на недоволство към работата на МВР.

"Трайната тенденция за спад на разкриваемостта на престъпленията от МВР създава неправилното впечатление, че прокуратурата е неефективна", оплака се Мариана Борисова от ВКП. Тя представи данни, които сочат, че само за последната година разкриваемостта на престъпленията е паднала с 14%.

Както през последните 2 години и сега прокуратурата стовари основната част от вината за тези неуспехи върху МВР. Като причина за това бяха изброени до болка познатите проблеми – свръхнатоварено дознание и лоша материална база.

Докато разкриваемостта на престъпленията спада, разрешенията за използване на специални разузнавателни средства са се увеличили лавинообразно. Само за три години те са нараснали с около 300% - от 1500 през 2006 г. до 4700 през 2008 г. Констатира се и че съдът не е особено взискателен при издаване на разрешения, като одобрява 99% от исканията.

Въпреки общите негативни изводи докладът на прокуратурата завършва с констатацията, че има повишено качество на работа и по-добра защита на правата на гражданите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?