Прокуратурата и ДАНС проверяват договори на "Кинтекс"

Прокуратурата и ДАНС проверяват договори на "Кинтекс"

Софийската градска прокуратура и ДАНС влязоха в "Кинтекс" в понеделник. Причината е образувана проверка на договори, сключвани от държавното предприятие, обясниха от държавното обвинение.

"Кинтекс" е държавна компания за външна търговия с оръжие, боеприпаси, бойна и специална техника. По неофициална информация разследващите проверяват договори, сключени между дружеството и фирмата "Емко" ЕООД.

Тя е собственост на бизнесмена Емилиян Гебрев, бивш служител на "Кинтекс" и дългогодишен играч на оръжейния пазар. Компанията е една от най-големите фирми в бранша, като е специализирана предимно в производството на боеприпаси.

През февруари Емко" подаде в КЗК заявление за покупка на русенското оръжейно предприятие "Дунарит", който беше част от активите на банкера Цветан Василев.

През годините името на Емилиян Гебрев бе замесвано в няколко скандал при търговия с оръжие, но фирмата му продължава да се развива възходящо. През 2011 г. се взривиха боеприпаси в складове на "Емко" край Севлиево.

През 2012 г. "Емко" беше единственият кандидат-купувач на ВМЗ-Сопот, но сделката се провали, а в последствие държавата се отказа да приватизира финансово затруднения завод.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?