Прокуратурата иска отмяна на опцията училищата да имат свои критерии за прием

Прокуратурата иска отмяна на опцията училищата да имат свои критерии за прием

Софийската градска прокуратура поиска от Административния съд в София-град да обяви за невалидна разпоредба от системата за прием на ученици в първи клас в общинските училища в София. Става въпрос за опцията педагогическият съвет на всяко училище да приеме до три свои допълнителни критерия за прием, различни от общоустановените.

Така се дава възможност за приемането на всякакви критерии за прием, според държавното обвинение.

Разпоредбата бе приета на 23 февруари 2017 г. от Столичния общински съвет. Според прокуратурата тя дава възможност за нарушаване на гаранцията за равнопоставеност на кандидатите. Освен това прави процеса на общия прием невъзможен за контрол при голям наплив от кандидатстващи.

Прокуратурата смята, че решението на Столичния общински съвет да одобри тази разпоредба е грубо нарушение на Закона за предучилищното и училищното образование и Наредбата за организация на дейностите в училищното образование.

В момента приемът на първокласници на практика е приключил, освен в училища, които запълват последни свободни места на трето класиране. Тъй като системата за прием тази година стана източник на голямо недоволство от страна на родители, заради многото фалшиви удостоверения за адресна регистрация близо до най-желаните училища, за следващата година МОН и Столична община подготвят промяна на правилата за прием. Тоест, дори съдът да отмени тази част от системата за прием, това няма да окаже влияние върху тазгодишния прием, а за следващата година така или иначе ще действат нови правила, като властите ще трябва да се съобразят със съдебното решение.

Една от промените, които се обмислят, е въвеждането на уседналост за определен период от време, която да дава предимство на реално живеещите деца в района пред тези с фиктивно сменени адресни регистрации.

Споделяне

Още от България