Прокуратурата иска условна присъда, но не и затвор за бившия френски премиер Дьо Вилпен

Френската прокуратура поиска 18 месеца условна присъда за бившия министър-председател Доминик дьо Вилпен, който е съден по обвинение, че се е опитал да оклевети Никола Саркози, за да попречи на кандидатпрезидентската му кампания.

Дьо Вилпен, който беше министър по време на аферата "Клийрстрийм", отхвърля тези обвинения. Той рискуваше да получи 5 години затвор, ако бъде признат за виновен, но прокуратурата поиска само условна присъда и глоба от 45 000 евро.

"Никола Сракози обеща да ме овеси на касапска кука и виждам, че спазва това обещание", заяви Дьо Вилпен пред АФП във вторник, след като чу искането на прокуратурата.

Заседанията по "делото на десетилетието", както го наричат във Франция, трябва да приключат в петък, но присъда не се очаква преди януари.

Дьо Вилпен е обвиняван, че се е опитал да вкара фалшиви документи в съдебно разследване за корупция, с цел да дискредитира Саркози в момента, когато двамата се бореха да заемат поста на остаряващия Жак Ширак на президентските избори през 2007 г.. На базата на фалшифицираните банкови списъци бяха предявени обвинения в корупция срещу близо 200 политици и бизнесмени, сред които и Никола Саркози. Според тези документи Саркози и останалите политици и бизнесмени са имали сметки в люксембургската клирингова къща "Клиърстрийм", по които са им били преведени подкупи във връзка с продажба на оръжия за Тайван през 1991 г. Документите били изпратени до съдия анонимно. Според обвинителния акт Дьо Вилпен накарал бившия директор на европейския авиационен и отбранителен консорциум EADS Жан-Луи Жергорен да изпрати документите на съдията, за да навреди на Саркози, въпреки че знаел, че те са фалшификати.

Настоящият държавен глава се обърна към съда и стана ищец по делото. Според прокурора  Доминик дьо Вилпен е знаел, че списъците са манипулация, но е останал безучастен. Политическото му бъдеще също беше изложено на риск заради аферата "Клиърстрийм". Застрашаваше го възможността да не заема избирателна длъжност в продължение на 10 години, но обвинението не поиска това.

За друг от обвиняемите - математика Имад Лахуд, прокурорът иска 18 месеца затвор за участието му в изготвянето на неверните списъци.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?