Прокуратурата не откри виновни за смъртта на четиримата миньори в "Ораново"

архивна снимка БГНЕС

Няма виновни за смъртта на четиримата миньори от "Ораново" преди близо две години, постанови Окръжна прокуратура – Благоевград и прекрати наказателното производство за инцидента, при който в средата на юли 2013 г. при срутване и нахлуване на кал, вода и скални късове в една от галериите на мината на място загинаха от задушаване двама работници, а труповете на други двама бяха открити дни по-късно по руините. 

Тогава мината бе затворена заради редица нарушения в работата ѝ е неплатена концесионна такса за ползването на въглищните залежи, но по-късно дружеството отстрани наредностите и отново заработи.

Решението на благоевградската прокуратура е потвърдено и от окръжния съд на 10 юли.

Според постановлението аварията в мината е била непредвидима и  нямало как трагедията да бъде предотвратена. Не са открити преки нарушения на нормативните документи по отношение на здравословните и безопасни условия на труд, става ясно от мотивите към постановлението. Спасителните отряди са действали правилно и адекватно.

Посочва се обаче, че съществуващата транспортна и вентилационна система на мината не отговарят на съвременните изисквания.

В хода на разследването на инцидента бе назначена комплексна техническа експертиза, възложена на специалисти по минно дело, специалист геолог, специалист хидрогеолог, специалист техническа безопасност, специалист скална механика, специалист взривни работи и специалист руднични крепежи и конструкции.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?