Прокуратурата обяви адвокатите на братята Галеви за "мишки"

Прокуратурата обяви адвокатите на братята Галеви за "мишки"
Прокуратурата не може да открие двамата им адвокати, за да повдигне в цялост обвиненията към т.нар. братя Галеви. По думите на прокурора от Върховна касационна прокуратура Борис Сарафов защитниците Менко Менков и Тервел Георгиев се "крият като мишки" от десетина дни.

Държавният обвинител определи тази тяхна тактика за бавене на процеса като “странна". "Тези действия не говорят за професионализъм от страна на адвокатите", каза Сарафов. Менков и Георгиев нито отговаряли на мобилните си телефони, нито откликвали на пратените призовки.

Прокурорът заяви, че ако в следващите няколко дена адвокатите не се появят, то Пламен Галев и Ангел Христов ще сдобият със служебни защитници, на които ще бъде връчен обвинителният акт.

В момента двамата т.нар. бизнесмени са в ареста по обвинения за ръководство на организирана престъпна група, занимаваща се с рекет и изнудване. Първо бе арестуван Пламен Галев заради отправени заплахи към журналистиката Лидия Павлова. Само месец по-късно двамата братя се събраха в ареста след като бяха събрани данни, че "братята" са се занимавали с рекет.

Междувременно от прокуратурата заявиха, че до 1-2 седмици ще бъдат повдигнати обвинения срещу сочения за финансист на Маргини Иван Иванов. По думите на Борис Сарафов Иванов в съучастие с Милена Василева е участвал в организирана престъпна група. На Иван Иванов ще бъде повдигнато и обвинение за финансови престъпления.

За ръководство на организирана престъпна група под наказателна отговорност ще бъде подведен и Христо Халваджиев – Халвата. Той е регистриран като участник в шест фирми с третия брат на Николай и Красимир Маринови – Димитър. Освен това Христо Халваджиев е бил шеф на клона на СИК в Смолян, родния град на Маргините.

През миналата година депутатът от ДСБ Атанас Атанасов предаде на прокуратурата разработка, която свързва арестувания зам.-шеф на ГДБОП Иван Иванов с Халвата. Според оперативните данни "антимафиотът" е уреждал зареждането на горива от фирми, близки до Маргините, чрез близкия до Халваджиев Павел Славков. Идеята им била да зареждат с гориво столичните общински фирми по чистота.

На този етап прокуратурата остава на ниво "разработки" и по отношение на широко рекламираната акция по проверка на големите къщи из скъпите софийски квартали. Прокуратурата, ДАНС и НАП бяха решили преди месец да започнат да проверяват всички бизнесмени, които имат имущество за над 500 000 лева.

След справка в регистрите на НАП обаче се оказало, че само 8 собственици на къщи в Симеоново, Драгалевци, Бояна, Бистрица и Малинова долина, са обявили, че собствеността им е за над 500 000 лева. Зам.-градският прокурор на София Роман Василев заяви, че това е твърде малко. Поради тази причина държавното обвинение ще помоли данъчните да вдигнат очи от бумагите и да тръгнат на разходка из тези квартали, за да преценят на око колко биха могли да струват къщите.

"Все от някъде трябва да се тръгне", каза Василев. След визуалните проверки и ако къщите изглеждат като за 500 000 лева, то въпросът ще бъде предаван на районните кметове. Бойко Борисов вече е обещал съдействие.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?