Прокуратурата опитва тотално да засекрети и делото "Червей"

Съдия Иван Коев отказа да си направи отвод заради евентуална "симпатия или антипатия" към Владимира Янева

Обвинителят Димитър Петров наблюдава делата "Червей" и "Станишев". Сн.: БГНЕС

Стремежът на разследващите към секретност обхвана и знаковия процес срещу Владимира Янева и Тодор Костадинов за т.нар. афера "Червей". Това става само ден, след като нежеланието на прокуратурата да свали секретния гриф от делото "Станишев" и да предостави копие от обвинителния акт на обвиняемия доведе до временното му прекратяване.

Софийската градска прокуратура (СГП) поиска пълното засекретяване на процеса срещу Янева и Костадинов още на предварителното заседание по делото срещу бившия председател на Софийския градски съд (СГС) и ексшефа на "Вътрешна сигурност" в МВР за незаконни разрешения за специални разузнавателни средства (СРС) и фабрикувани искания за тях.

Очаквано мотивът бе, че по време на делото ще се обсъждат обстоятелства, свързани с националната сигурност – използването на специални разузнавателни средства спрямо информационния масив на МВР.

Защитата на Янева и Костадинов обаче настоя процесът да се води при открити врата, като само в случаите, когато се обсъжда конкретна класифицирана информация, залата да бъде опразвана. Съдия Коев ще се произнесе по този спор в началото на първото заседание по същество, насрочено за 20 октомври. За тогава ще бъдат призовани и първите 20 от над 40-те свидетели по казуса.

Подобно на Сергей Станишев, който така и не може да получи копие от предложението на прокуратурата да бъде глобен за изгубените секретни доклади на службите, Янева и Костадинов също не са се сдобили лично с преписи от секретните си обвинителни актове.

За разлика от случая с лидера на ПЕС обаче, подсъдимите по казуса "Червей" са били запознати със съдържанието на повдигнатите им обвинения от адвокатите им Трендафил Трендафилов и Людмил Рангелов. Двамата разполагат с копия от обвинителните актове, за които са подписали декларации да не ги разпространяват по никакъв начин. Адвокат Рангелов коментира във вторник пред журналисти, че за пръв път се сблъсква с подобен казус в кариерата си.

Освен че настоява всичко около делото да бъде засекретено, прокуратурата направи опит да предизвика отвод на съдия Коев, известен с това, че безпрецедентно разсекрети и дори прожектира в съдебната зала всички СРС-та по корупционното дело срещу бившия военен министър Николай Цонев, финансиста Тенчо Попов и съдия Петър Сантиров.

Наблюдаващият прокурор Димитър Петров предварително бе депозирал искане за отвод, мотивирано с евентуалната "симпатия или антипатия", която съдия Коев би могъл да е развил в течение на служебните отношения, които е имал с Владимира Янева, докато тя ръководеше СГС.

Защитниците на подсъдимите възразиха, посочвайки, че не са налице основанията за отвод. Освен това посочиха, че според последните поправки в НПК именно на градски съд са подсъдни делата за престъпления от общ характер, извършени от съдии и съответно – делото няма как да бъде прехвърлено в друг съд.

Впоследствие съдия Коев отхвърли искането за отвод, приемайки, че разбиранията на прокуратурата за служебните отношения в съда са неверни не само в конкретния случай, а и по принцип.

"Въпрос на професионализъм, а и на други лични качества е способността за поддържане на неутрални служебни взаимоотношения, независимо от възможните различия, застъпвани от страните по един или друг въпрос. Председателят на състава не се чувства настроен срещу подсъдимата Янева в качеството ѝ на председател на СГС заради едни или други нейни действия, извършвани в това ѝ качество. Председателят на състава не проявява симпатия към подсъдимата в по-голяма степен, отколкото към всеки друг от колегите си", мотивира се магистратът.

В залата се яви само Тодор Костадинов, въпреки че не бе длъжен, Владимира Янева бе представена от своя адвокат. Тя е обвинена, че като шеф на СГС между 12 септември 2013 г. и 25 март 2014 г. на два пъти е разрешила и на два пъти е одобрила продължаването на въпросните СРС-та в нарушение на закона.

Тодор Костадинов пък ще бъде съден за това, че в същия период от време като директор на "Вътрешна сигурност" в МВР е съставил общо 6 официални документа с невярно съдържание. Става въпрос за исканията за използване на СРС и мотивите към тях, които са послужили на Янева за да одобри техническите способи.

До момента по случая е известно, че според прокуратурата и Бюрото за контрол на СРС-тата в рамките на разработката "Червей" агенти на ДАНС са използвали незаконно в продължение на 300 дни разузнавателни средства с обект – информационния масив на МВР. СРС-тата са били поискани от "Вътрешна сигурност" в министерството и разрешени от Владимира Янева. Официални резултати от тях обаче няма.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?