Писанчев: Има случаи, в които СРС-та се прилагат над максималния срок

Ексшефовете на службите обвиниха ДСБ, че "клати държавата" с "Червей"

Има случаи, в които звеното за подслушване в ДАНС експлоатира специални разузнавателни средства (СРС) в продължение на повече от 6 месеца, какъвто е максималният срок, предвиден в закона. Това призна експредседателят на агенцията Владимир Писанчев в сряда по време на разпита му пред Софийския градски съд (СГС) по делото "Червей", по което подсъдими са бившият ръководител на съд Владимира Янева и ексшефа на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов.

Попитан от съдия Иван Коев каква е причината ДАНС да прилага СРС-та над максималния срок, разрешен от закона, свидетелят предупреди, че отговорът му ще засегне класифицирана информация за секретни способи и затова магистратът закри тази част от заседанието по делото.

Извън съдебната зала Писанчев уточни единствено, че това можело да се случва, когато в процеса на използване на СРС обектът промени криминалната си дейност и започне да извършва престъпления, различни от първоначално посочените в искането и разрешението за секретния разследващ способ. Той обаче категорично отказа да коментира повече темата.

На едно от предишните заседания по казуса шефът на "Оперативни технически операции" в ДАНС Иван Бонев заяви по този въпрос пред СГС, че когато максималният срок на едно СРС е изтекъл и съдът разреши друго със същите способи и обекти, но началото му се разминава с края на предишното дори и с един ден, то е съвсем ново по смисъла на закона. Това на практика означава, че максималният 6-месечен срок може да се използва неограничен брой пъти спрямо един и същ обект, ако началото и края на всяко следващо СРС не съвпадат точно по дата и час.

Именно това е и част от защитната теза на Янева, която е обвинена за издадени незаконни разрешения за СРС-та, продължили 300 дни. Костадинов пък е подсъдим за посочването на неверни обстоятелства в исканията за тях.

Писанчев коментира лаконично и аферата "Яневагейт" покрай записите на разговори между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова, повтаряйки позицията на премиера Бойко Борисов, че "две жени си говорят", а и записът е незаконен.

"Хората, които непрекъснато хвърлят кал, трябва да си дават сметка, че като хвърлят кал и си играят с кал, тази кал ще опръска и тях", добави бившият председател на ДАНС.

Преди Владимир Писанчев по делото "Червей" бяха разпитани бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров и ексвътрешният министър Цветлин Йовчев. Лазаров заяви пред съда, че изобщо не е бил в течение на скандалната разработка, тъй като тя се водела от "Вътрешна сигурност", която е на пряко подчинение на министър. Бившият главсек посочи още, че името му е било замесено със случая с единствената цел да бъде махнат от ръководния пост в силовото ведомство.

Лазаров станал жертва на "груб политически натиск"

След разпита му Лазаров обвини пред медиите "една партия с щаб-квартира в Драгалевци", че упражнила "груб политически натиск" върху него, за да подаде оставка. Помолен да уточни коя формация визира, той посочи ДСБ и лично председателя на парламентарната вътрешна комисия Атанас Атанасов и колегата му от Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев.

"Оттам тръгнаха всички изявления, че аз имам нещо общо с този казус", коментира той, добавяйки, че "всички твърдения на председателя на вътрешната комисия се опровергаха – нито са подслушвани протестиращи, при това 300 дни, нито имам общо с този случай".

Сред хората, които "разклатиха държавата" със скандала "Червей", Лазаров неясно защо постави и правосъдния министър Христо Иванов, въпреки че той изобщо не е вземал дейно участие в анализите и коментирането на скандала в началото на тази година. Попитан по каква причина визира и него, бившият главсек влезе в риториката на медиите, контролирани от депутата от ДПС Делян Пеевски, заявявайки, че тримата с Атанасов и Кънев искали "да овладеят съдебната власт".

Подобна теза разви пред журналистите и Цветлин Йовчев, според когото избухването на "измамата, балонът" "Червей" било организирано в полза на "лични и групови интереси". Той специално подчерта, че въпросните интереси не били партийни и отрече роля в сценария да има и премиерът Бойко Борисов. Попитан как тогава си обяснява, че скандалът доведе до обвинения, повдигнати от прокуратурата бившият МВР шеф допусна, че тя може да е била подведена.

Той също обвини Атанас Атанасов, че си измислял "глупости" за подслушвани протестиращи срещу кабинета "Орешарски" и за източени данни от полицейския регистър. За същото обвини и наследника си в МВР Веселин Вучков, от чийто сигнал за нарушения със СРС-та по разработката "Червей" тръгна и делото срещу Янева и Костадинов.

Докладна, че достъпът на ДАНС до системата в МВР е рискован, била фалшива

Помолен да коментира приложената по делото докладна на бившия шеф на "Комуникационни и информационни системи" (КИС) във вътрешното министерство Иван Димитров, че осигуряването на достъп на агенти на ДАНС до Централния полицейски регистър би могло да постави в риск данните в него, Йовчев предположи, че това е "документ с невярно съдържание".

По време на разпита му пред съда той коментира по този повод, че заключението на Димитров не е логично, тъй като служителите на контраразузнавателната служба са могли да ползват информационния масив на МВР и без провеждането на "Червей". Причината била, че след преминаването на ГДБОП към ДАНС се оказало, че данните за криминалните регистрации не можело да бъдат копирани и трябвало да се осигури директен достъп до тях. По тази логика Йовчев разви и тезата си, че няма начин Централният полицейски регистър да бъде "източен".

По думите му разработката "Червей" била открита заради множество сигнали, че служители на МВР, администриращи информационните системи на ведомството предоставят нерегламентиран достъп до тях на външни лица. Попитан защо "Вътрешна сигурност" не е следила конкретно администраторите от дирекция КИС, той обясни, че тези които имали "пълен достъп" до данните, можели да манипулират и т.нар. лог файлове, така че да не оставят следи след себе си. По тази причина било решено да се следи цялата система, а не само отделни служители. До резултат обаче така и не се стигнало.

На въпрос защо се е обърнал към ДАНС, а не към новосформираната тогава Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО), Йовчев посочи, че тя нямала "технически възможност" да осъществи задачата.

"Не съм бил информиран в детайли, не е работа на министъра да се бърка в оперативната работа на дирекция "Вътрешна сигурност". Докладвано ми беше два или три пъти, че са направени опити и, че не са постигнати резултати", заяви бившият МВР шеф пред съда, когато прокуратурата поиска да му предяви исканията за СРС-та по "Червей".

Извън залата Йовчев за пореден път заяви, че целият скандал, както и последвалият го съдебен процес, са "балон, който скоро ще се спука".

"Това дело започва с гигантска измама и манипулация... В момента цялата помия, в която всички сме принудени да газим и се излива и върху изпълнителната, и върху съдебната власт, започна с голяма измама, в основата на която бяха Атанас Атанасов и Веселин Вучков... Атанасов гледа на властта, както алековият герой бай Ганьо е гледал на Солунската митница", каза още Йовчев.

Според него няма никаква злоупотреба със специални разузнавателни средства по отношение на Централния полицейски регистър, а а адекватна реакция от страна на службите по отношение на сигнали, че се предоставят лични данни на търговски банки, за да проверяват своите клиенти за криминални регистрации.

Споделяне

Още по темата

Още от България