Бившият вътрешен министър бе на разпит в следствието

Йовчев: Прокуратурата е подведена за "Червей", няма незаконни СРС-та

Той "одобрил" скандалната разработка, но не я е разпореждал

Цветлин Йовчев (в дясно) заедна с адвоката си на влизане в следствието. Сн. БГНЕС

Няма нищо нередно и скандално в разработката "Червей", заяви бившият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, според когото прокуратурата е била подведена, че информационната система на МВР е била източвана 300 дни с незаконни СРС-та. Йовчев обяви това в сряда, след като прекара около два часа и половина в столичното следствие, където бе призован на първи разпит по разследването за аферата.

Според него "Червей" е била една обикновена, маловажна разработка, която трябвало да установи дали администратор на централния полицейски регистър изнася нерегламентирано информация. Резултати от разработката нямало, затова и след приключването ѝ в папките нямало нищо.

Не са ползвани незаконно специални разузнавателни средства (СРС), не са подслушвани протестиращи срещу кабинета "Орешарски" и не са източвани данни от информационния масив на МВР, увери той и допълни, че случаят "Червей" е само "повод за раздухване на политически скандал, зад който стоят определени политически сили".

Помолен да коментира защо при това положение по делото "Червей" преди пет дни бе повдигнато обвинение на бившия ръководител на "Вътрешна сигурност" в МВР и настоящ зам.-шеф на звеното за използване на СРС-та в ДАНС "Технически операции" – Тодор Костадинов, Йовчев намекна, че прокуратурата е била подведена.

"Прокурорите и разследващите органи действат на база на информацията, която им е подадена. Ако информацията им е подадена манипулативно и ако са открити данни и факти, умишлено или не, възможно е те да бъдат въведени в заблуждение. Считам, че разследващите не участват в политическата поръчка", заяви той, без да уточни кой точно е манипулирал прокуратурата.

Наскоро главният прокурор Сотир Цацаров намекна, че мотивиращите сигнали са били изфабрикувани, за да може легално да се иска СРС-та за информационната система на МВР. Единият документ бил анонимен, а другият подписан от шеф на областна дирекция, но се оказало, че подписът е фалшив.

"Не е истина, че 300 дни непрекъснато е провеждано подслушване. В този срок, който казвате – 300 дни, са направени няколко опита за СРС. Опитите са били неуспешни. Може и повече да са, не мога да ви кажа точно. Аз знаех за тази разработка и съм я одобрил устно – казал съм, че трябва да се разследва това нещо, трябва да се проверят сигналите", коментира пред чакащите го журналисти бившият силов вицепремиер в кабинета "Орешарски" и бивш шеф на ДАНС при първия мандат на ГЕРБ.

Думите му се разминават драстично с официалната информация на прокуратурата, която твърди, че от дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР са направени серия искания за СРС-та с недостоверни мотиви, които Софийският градски съд (СГС) е разрешил, нарушавайки максималния по закон срок за използване на разузнавателни средства.

"Нека да изчакаме и да видим какво е станало и колко са продължили (СРС-тата – бел.ред.), колко искания има. Има едно искане за продължение след това прекъсване и след това има второ искане с продължение. Те са правени в различна година", коментира още Йовчев, уточнявайки лаконично, че "годината има значение, защото се пише ново искане при нови обстоятелства по делото".

Макар да призна, че е одобрил реализирането на "Червей", бившият МВР шеф отрече той да е разпореждал започването ѝ. Запитан дали това не е сторено от тогавашния председател на ДАНС Владимир Писанчев, Йовчев изрази учудването си, че журналистите намесват името му по тази тема. Писанчев директно е посочен в доклада на Бюрото за контрол на СРС-тата по случая като пряко отговорен за експлоатирането на незаконните разузнавателни средства, тъй като по закон е трябвало да ги контролира.

Йовчев категорично отказа да коментира и думите на бившия шеф на бургаската полиция Милен Димитров, който преди около месец разказа пред парламентарната вътрешна комисия как месеци наред тайно е осигурявал достъп до секретните сървъри в дирекцията на агенти на ДАНС по устно разпореждане именно от Йовчев. Димитров заяви още, че е информирал за това главния секретар на МВР Светлозар Лазаров още в началото на м.г. Самият Лазаров продължава да отрича, че е знаел нещо за "Червей".

Независимо от това бившият вътрешен министър уверено заяви: "Вие сами виждате, че започват да се пукат балоните един след друг. И най-накрая ще се види, че това, в края на краищата, беше една доста гнусна политическа интрига, която беше направена. Няма нищо скандално в тази разработка, абсолютно".

По повод обстоятелството, че исканията за СРС по "Червей" са включвали пълния обем от разузнавателни способи по Закона за СРС, Йовчев отбеляза, че това било стандартна процедура – да се иска пълния пакет от СРС-та в максималния срок. "Това са указания на съда", заключи ексминистърът.

В края на миналата седмица прокуратурата обвини Тодор Костадинов за това, че като служител на МВР е съставил документ с невярно съдържание с цел той да бъде използван като доказателство, за което Наказателният кодекс предвижда до 5 години затвор.

Освен срещу него, разследването за разработката "Червей" тече и срещу вече бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, която бе отстранена от съдебната система до приключване на досъдебното производство. Тя обаче все още няма повдигнати обвинения.

Засега двамата са единствените поименно споменати като заподозрени от главния прокурор Сотир Цацаров за експлоатирането на незаконни СРС-та спрямо информационния масив на МВР в продължение на 300 дни от есента на 2013 г. Ръководителят на държавното обвинение обяви при отстраняването на Янева от съдебната система от Висшия съдебен съвет (ВСС) през февруари, че тя е разследвана за издаването на серия разрешения за незаконни разузнавателни средства, а Костадинов – за съставянето на неверни мотиви към исканията за тях.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?