Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Шефката на градския съд е отстранена заради "Червей"

Гръмна и скандал "Таласъми", а прокуратурата търси кой е внушил незаконното следене на информационната система в МВР

12 коментара
Владимира Янева

Председателят на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева е отстранена от длъжност заради наказателното производство срещу нея, образувано за разрешените от Янева специални разузнавателни средства, с които девет месеца е източван информационният масив на МВР при разработката "Червей". Такова единодушно решение взе Висшият съдебен съвет (ВСС) в четвъртък, след като главният прокурор Сотир Цацаров внесе предложението. Янева няма да може да работи и като съдия, докато трае разследването на прокуратурата.

Кадровиците на Темида дадоха шанс на Янева да се защити лично. Подобно отношение не е демонстрирано спрямо други магистрати. Съдийката обаче отказа да бъде изслушана от ВСС и изпрати писмено становище.

Предложението на Цацаров бе прието без разисквания, но имаше кратък спор дали Янева трябва да бъде отстранена само като председател на съда или изобщо от съдебната система. Кадровиците решиха, че законът не им позволява да я оставят да работи като съдия.

Пред ВСС Сотир Цацаров съобщи, че срещу Владимира Янева се води досъдебно производство за извършени престъпления във връзка с разрешаване на специалните разузнавателни средства по оперативното дело “Червей”. Тя е позволила прилагане на СРС за незаконно дълъг период.

От по-нататъшните обяснения на Цацаров се разбра, че той подозира много по-сериозна машинация и че има лице или лица, по чието внушение или разпореждане са внасяни исканията за следене на информационния масив на МВР (операцията "Червей").

Речено-сторено

Развръзката с Янева идва само седмица след като премиерът Бойко Борисов, без да има каквито и да правомощия за това, "възложи" чрез правосъдния министър на ВСС да разгледа законността на издадените разрешения за СРС, с които е източвана информационната система на МВР.

Премиерът, шефът на Бюрото за контрол над СРС-тата Бойко Рашков, както и председателят на комисията за СРС в парламента Димитър Лазаров (ГЕРБ), предпиреха ударна публична атака за разнищването на Владимира Янева. Борисов удобно пропусна отговорността на ДАНС, която реално е извършвала следенето и събирала с неясна цел данните. Премиерът прехвърли топката за действията на ДАНС към предшественика си Пламен Орешарски, който ѝ бил "нареждал" и съобщи, че няма да сменя шефа на агенцията и главния секретар на МВР.

Бойко Борисов дори препоръча Янева да бъде осъдена на 400 години затвор. "Имат много работа прокурорите и се надявам да бъдат безкомпромисни и да стигнат до края. Защото ако на Цветанов са му дали 4 години, за това, което са правили (по разработката "Червей"), трябва да им дадат по 400 години всички по веригата, от съдията до последния, ако приемем, че има съизмеримост”, коментира той преди седмица.

Прокуратурата търси кой е внушил или разпоредил искането за незаконните СРС

В четвъртък Цацаров разказа накратко пред ВСС за разследването по "Червей", без да засегне особено ролята на ДАНС в операцията.

Той твърди, че разработката е изскочила при планова проверка на прокуратурата в дирекция “Сигурност” в МВР, проведена на 13 ноември.

Проверяващият екип е констатирал, че има данни за извършена престъпна дейност в дирекцията при експлоатирането на СРС. Докладът е препратен към Софийската градска прокуратура, където е образувано досъдебно производство срещу неизвестни извършители от ДАНС, МВР и един магистрат.

При проверката са излезли данни за извършени престъпления и за други случаи, различни от “Червей”. На 17 февруари прокуратурата е образувала дело само за “Червей”. То вече се води срещу известни извършители – бившият служител на МВР, а после на ДАНС Тодор Костадинов и шефа на градския съд Владимира Янева.

Костадинов е разследван за съставяне на официални документи с невярно съдържание.

Владимира Янева е разследвана за противозаконно разрешаване на СРС-та по “Червей” в периода септември 2013- юни 2014 година.

Главният прокурор обясни, че след отстраняването на замесените хора вече няма особено значение кога точно ще им бъдат предявени обвинения. Тодор Костадинов също вече не работи в ДАНС, защото му е отнет допускът до класифицирана информация.

Цацаров каза, че разработката "Червей" е започнала по искане на служителя в дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР въз основа на три анонимни сигнала. После съдия Янева дава четири разрешения за прилагане на СРС по отношение на централния полицейски регистър, а източването на информацията е продължило 9 месеца. В крайна сметка разработката е приключила без никакъв резултат. Официалната ѝ цел е била да се открие дали има хора от МВР, които манипулират информацията в регистъра. По делото няма никакви данни за замесени протестиращи, увери Цацаров.

По думите му прокуратурата продължава разследването по "Червей" в издирването на лицето или лицата, поръчали исканията за подслушванията.

Тодор Костадинов, бивш служител на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР, а в момента част от ДАНС, не е действал самостоятелно, каза Цацаров.

"Ние не изхождаме от идеята, че господин Костадинов е действал самостоятелно и по свой почин. Следователно ви подсказвам, че търсим лицето или лицата, по чието внушение или незаконно разпореждане, е било отправено искането", каза главният прокурор.

Към момента нито Янева, нито Костадинов, нито служител от МВР, срещу когото също има разследване, са обвиняеми. "Не мисля, че бързото привличане на обвиняем е най-добрата тактика", поясни Цацаров.

"Разследването продължава изключително активно, то не е възложено на следователи, а се извършва от прокурори, с тях е и градският прокурор на София Христо Динев. Нека съберем достатъчно доказателства", добави той.

Нов скандал - "Таласъми"

Главният прокурор съобщи още, че са открити нарушения и по друга оперативната разработка - "Таласъми". Там пак има замесени служители на МВР и столичен съдия, но Цацаров не каза името му.

В случая с "Таласъми" службите са получили разрешение да подслушват полицай, за да разплетат криминален случай. Оказало се е обаче, че телефоните, които се подслушват, не се ползват от полицая, а от негови близки. Въпреки това службите са извадили второ разрешение за СРС, което позволява да се подслушват отново близките на полицая, а не самият него.

ВСС ще решава за дисциплинарка срещу Владимира Янева

Предстои ВСС да реши дали ще образува и дисциплинарно производство срещу Владимира Янева. Правосъдният министър Христо Иванов и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов внесоха такова предложение в четвъртък, но членовете на ВСС решиха да да отложат темата за следващото заседание.

Още преди месец членът на ВСС Калин Калпакчиев предложи на своите колеги да се образува производството срещу Янева и нейната заместничка Богдана Желявска заради проблемите със случайното разпределение на делата в градския съд. Калпакчиев имаше нужда от подкрепата на още четирима членове на ВСС, но никой не подписа предложението, докато прокуратурата не обяви участието на Янева в сагата “Червей”.

Христо Иванов и Лозан Панов внесоха точно предложенията на Калпакчиев. Правосъдният министър уточни, че прави това, за да не изтече давността им. Той има правомощия сам да предлага образуването на дисциплинарни производства срещу магистрати.

Лозан Панов не успя да участва в гласуването за отстраняването на Владимира Янева заради заседанията на колегиите на ВКС. Преди да напусне ВСС, той призова цялото ръководство на Софийския градски съд да има “съвестта” да си подаде оставките, за да запази достойнството на институцията.

Семейната приятелка на Цветанов внезапно се оказа уязвима

Разследването срещу Владимира Янева и отстраняването ѝ от съдебната система изглеждат напълно логични, но доскоро бяха смятани за невъзможни, тъй като кариерата ѝ е белязана от серия скандали и винаги досега е оставала недосегаема.

Известната семейна приятелка на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов бе избрана на ключовия пост председател на СГС през 2011 г. по времето, когато Цветанов безцеремонно се опитваше да дърпа конците в съдебната власт. Тя бе предпочетена за поста, въпреки че имаше едва четири години ефективен съдийски стаж и отменени актова, а кадровиците на Темида удобно си затвориха очите пред факта, че Янева компрометира едно от делата по аферата "Софийски имоти", тъй като е била представител на собствения си баща при закупуване на евтини имоти от общинското дружество няколко години по-рано.

По-нататък, вече като шеф на СГС, Владимира Янева се размина с невинна забележка за забавени дела, докато председателят на критичния към статуквото съдийски съюз Мирослава Тодорова бе уволнена.

После съдия Янева стана автор на идеята, че трябва да се подслушва възможно най-дълго, за да се симулира намаляване на броя на СРС-та.

И така стигаме до наши дни, когато отново избухнаха съдийски бунтове срещу управлението на Софийския градски съд заради делата "КТБ" и "гнилите ябълки" сред магистратите.

Случайно или не, непробиваемата досега броня, която пазеше Владимира Янева, се прекърши, след като нейният семеен приятел и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов получи ефективна присъда от 4 години затвор и на втора инстанция.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

12 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимент
  #12

  Какво може да се очаква от лице, кръстено от родителите си марксист-ленинци на вожда на революцията Владимир Илич Ленин, независимо от неподходащото съчетание от прехвърлане на мъжко име за жена. Сега тя на свой ред помага на ленинците от КГБ и БКП да продължават да изнудват и грабят България.

 2. rihanna
  #11
 3. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #10
 4. Petrov
  #9

  Още от първия ден в МВР Цветлин Йовчев демонстрира стремеж да разгражда и задкулисно да овладява процесите. Всъщност „кой е Йовчев” – това се питат и в МВР, и в държавата? Представен с ореола на професионалист и супер експерт, днешният повелител на националната сигурност се свързва и с няколко обществени скандала: „Филчев гейт”, аферата с продадения на американците руски цирконий, разработката „Гном”, подписката „Анти-Дончева” и др., коментират негови колеги. Впечатляващо обаче е личното му участие

 5. Petrov
  #8

  Цветлин Йовчев купува апартамент от руски бандит, а после му отнема българското гражданство. Цветлин Йовчев лъсна със скандални връзки с Корпоративна търговска банка на Цветан Василев. Банката, в която се намира голяма част от капитала на държавните енергийни фирми е финансов гръб на Пеевски и пресгрупата на майка му Ирен Кръстева. Yспешният консултантски бизнес на Йовчев и Драшков е "скъп клиент" на КТБ. Служител на НСС от 1993 г., израстнал до шеф на ключовата дирекция "Контраразузнаване", Цветлин

 6. Stan
  #7

  Червеите от гнилите ябълки започнаха да изпълзяват на светло.Какъв магистрат трябва да си за да продадеш дребната си душичка за едри пачки.Можеш ли да спиш спокойно,когато за да се облагодетелстваш,за да си "добър" приятел някому,осъждаш невинни хора,съсипваш техния живот и бъдеще...? Истината един ден лъсва,затова такива "магистрати",трябва да плащат пред правосъдието,ако има такова.Народа толкова простичко си го е казал: "Който копае гроб другиму,сам пада в него.Ха сега да видим гарван,гарвано око вади ли ?

 7. marij
  #6

  Ако всяка калинка на ГЕРБ, като Владимира Янева, се задържи толкова дълго на власт и покровителства толкова престъпления, скоро на нашата територия ще се настани Ислямска държва.

 8. Apostol
  #5

  Като слушам Цацаровите обяснения, че и в момента се изземва техника и че трима прокурори, като са изключили следователи, ровичкат из службите, това нещо много ми напомня за онова преди две години, когато измислиха от цацаровата служба "Радко Отвертката" и подкараха Цветанов за незаконно подслушване. И какво стана - Цв целият в бяло и то по признание на прокуратурата. Ама законът бил изменен. От кого? От Йовчев! Правил си е човекът сметката, като подслушва, със съдействието на Янева, да не го хване законът. Хвани едните...Сега направиха цецовата семейна дружка герой, утре ще я върнат на бял кон в съда и ха тогава някой да й каже нещо!

 9. Apostol
  #4

  Ами сега? Цецковата семейна приятелка работила за враговете - за ЦвЙовч и за Зет № 1! А това не се прощава. Приятелството си е приятелство - сиренето с пари!

 10. trajkow
  #3

  Най-после и то за най-глупавото от нейните измами. Нищо чудно за да може да се измакне от дупката, където сама се вмъкна.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.