Службите следили протеста "ДАНСwithme" с разработка "Червей"

"В сравнение с това, случаят "Лясковец" е дребна работа", възмути се Атанас Атанасов

Службите следили протеста "ДАНСwithme" с разработка "Червей"

ДАНС и МВР са проследявали комуникацията в социалните мрежи и са подслушвали телефонните разговори на участници в антиправителствените протести, избухнали през лятото на 2013 г. след избора на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС. Това научи Mediapool от свои източници.

Става въпрос за секретна разработка под кодовото наименование "Червей". Тя е била започната от МВР, но реализирана от звеното за подслушване и проследяване в ДАНС, начело на която бе избран Владимир Песанчев, след оттеглянето на Пеевски заради избухването на протестите, известни като "#ДАНСwithme".

Както е известно, идентичната дирекция в МВР бе закрита след идването на БСП и ДПС на власт през 2013 г. и прехвърлена в новата Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО).

Вероятно по тази причина служебният вътрешен министър Йордан Бакалов обяви преди месеци, че в МВР няма никакви данни за подслушвани или следени активни протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски.

Според неофициалната информация на Mediapool, "Червей" е започната първоначално от дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР със задача да бъде открит евентуален теч на информация от силовото ведомство към различни медии, граждански и неправителствени организации. По случая има и доклад на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства, ръководено от Бойко Рашков, но той не е огласяван, защото предстои да бъде внесен в прокуратурата, коментират източници, запознати с разработката.

По ирония на съдбата, същата задача преди години имаше и скандално известната разработка "Галерия", открита в ДАНС при управлението на тройната коалиция. След като за съществуването ѝ съобщиха депутати, от тогавашното ръководство на агенцията обявиха, че "Галерия" ще бъде разсекретена и публично огласена, но това така и не се случи официално.

За съществуването на разработката с показателното име "Червей" публично намекна председателят на парламентарната вътрешна комисия Атанас Атанасов в четвъртък пред бТВ. Критикувайки за пореден път главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, Атанасов каза, че "има много по-скандални случаи, свързани с управлението на МВР" от провалената акция в Лясковец м.г., при която бе убит командосът Емил Шарков.

"Искал съм оставката на Лазаров, но повече няма какво да се занимавам с този въпрос. След промяната на закона смяната на висшия професионален шеф на полицията ще влезе в правомощията на Министерския съвет", заяви Атанасов, визирайки гласуваните на първо четене промени в Закона за МВР, въвеждащи нови изисквания за главния секретар, които Лазаров не покрива.

Повод за коментарите му стана изслушването на Лазаров преди ден пред вътрешната комисия във връзка с разкритията на съпругата на убития спецполицай за множество пропуски при планирането на операцията по залавянето на Петко Петков в Лясковец.

"Скандален е начинът, по който оперативно са обезпечавани протестите ("ДАНСwithme – бел.ред.) – в продължение на 300 дни е имало подслушване. Става въпрос за широкомащабна операция, в която са били включени МВР, ДАНС и ДАТО. Така че в сравнение с това, случаят "Лясковец" е дребна работа, макар че за близките на убития и пострадалите е много тежко", заяви Атанас Атанасов без да влиза в подробности.

Като друг гаф с участието на главния секретар на МВР той посочи подслушването на напусналия ДПС Касим Дал (основател на партия НПСД, част от Реформаторския блок -бел.ред.), коментирайки, че това е била политическа услуга към ДПС – "заради този сигнал е осигурена комфортна охрана и транспорт на Лютви Местан, това е явна злоупотреба с власт и трябва да се потърси отговорност за това".

В отговор Светлозар Лазаров заяви, че ако някой е подслушвал протестиращи, "ще понесе цялата строгост на закона". Той лично обаче нямал подобна информация.

"Няма как заради някакво подслушване – не ми е известно дали има такова, или няма – да бъде назначена охрана на някой", добави главният секретар на МВР по повод информацията на Атанасов, че вследствие на подслушването на Касим Дал, е била назначена охрана на лидера на ДПС.

Преди ден депутатите от БСП и ДПС напуснаха демонстративно заседанието на вътрешната комисия, обвинявайки председателя ѝ Атанасов, че прави провокации с цел да дискредитира Светлозар Лазаров.

Очаква се той да бъде освободен от поста главен секретар на МВР след влизането в сила на промените в Закона за МВР, според които на тази длъжност може да бъде назначаван човек, имащ поне 10-годишен стаж, половината от който на ръководна позиция. По този начин управляващите ще заобиколят 5-годишния мандат на Лазаров, гласуван от предишния парламент.

"Никога няма да си подам оставката заради атаки и няма да го направя. Ако съм извършил нарушение по който и да било случай, съм готов да си тръгна веднага", заяви самият Лазаров пред бТВ след обвиненията на ген. Атанасов.

За пореден път той се придържаше към познатата си теза, че всички действия на СОБТ в Лясковец са били съобразени със закона и не е направено нито едно нарушение: "Има много точен алгоритъм в МВР как се действа при такава кризисна ситуация".

Споделяне

Още по темата

Още от България