Ръководството на МВР мина в кръгова отбрана за провала в Лясковец

Атанасов: Фалшифицират се документи за акцията. Зам.-министър Маринов: Поредните лъжи

Васил Маринов и Светлозар Лазаров на изслушването в НС. Сн.: БГНЕС

Ден след публичното изслушване на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и зам.-вътрешния министър Васил Маринов в парламента заради трагичната акция по задържането на Петко Петков в Лясковец, ведомственото ръководство тотално премина в кръгова отбрана срещу обвиненията в некадърност и откровено замитане на следи от провалената подготовка на операцията.

Обясненията на Лазаров и Маринов, предавани на живо от БНТ и БНР, провокираха още повече въпроси за действията и подготовката на командосите, отколкото отговори.

Сред все по-неясните моменти по случая са кой и защо е разпоредил ангажирането на барети със задържането на един човек, смятан за психично болен, но никога преглеждан и освидетелстван; защо Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ) не е изпратил собствен екип да разузнае ситуацията на място, а се е разчитало на данни от местната полиция; кой наистина е започнал пръв стрелбата, довела до смъртта на спецполицая Емил Шарков и раняването на други трима негови колеги; стреляно ли е с халосни патрони, което допълнително може да е провокирало агресията на Петков и т.н.

Продължава да не е съвсем ясно и дали действително през 2012 г. тогавашното ръководство на МВР първо е планирало акция по задържането на мъжа, а след това я е отменило. Това всъщност е и темата, която най-често се лансира от управляващите по въпроса кой е отговорен за трагедията.

Цацаров: Случаят се използва за елементарни политически цели

Трагедията в Лясковец и недостатъците на МВР се използват за елементарни политически цели, коментира в четвъртък и главният прокурор Сотир Цацаров. Преди заседанието на Висшия съдебен съвет той обясни, че прокуратурата във Велико Търново е образувала досъдебно производство за акцията по задържането на Петко Петков, която доведе до смъртта на един полицай, а други трима бяха ранени.

Цацаров допълни, че делото ще има за цел да провери подготовката на операцията и нейното провеждане, за да се разбере точно какво се е случило. В началото на седмицата имаше призиви да се образуват дела за престъпна небрежност срещу ръководителите на полицията в Лясковец и Велико Търново. Главният прокурор заяви, че няма пречка, ако се съберат данни да бъдат образувани няколко дела.

Ръководителят на държавното обвинение отдели голямо внимание върху коментарите на политиците и експертите след инцидента. Мнението му е, че политиците се опитват да извлекат елементарни дивиденти от случката.

"Някак си много бързо забравихме, че на първо място случилото се е една трагедия. Трагедия за семейството на загиналия, после е трагедия в един общ мащаб за министерството, защото тук не сме на война, в която да броим загуби от едната или другата страна", каза Цацаров. Още

В цялата тази ситуация главсекът Светлозар Лазаров изглежда все по-объркан и незапознат с точната хронология преди провеждането на злополучната операция преди седмица. Той обаче даде удобен повод на управляващите да политизират още повече казуса, потвърждавайки в парламента, че един от двамата оперативни работници от Велико Търново, които са отишли своеволно да снимат къщата на Петков и така са го предупредили за готвената акция, бил бивш охранител на Бойко Борисов.

"Проверката ще установи. Със сигурност има вина. Компетентните органи ще преценят дали има данни за престъпления или това са нарушения. Нека да оставим органите да работят, защото последните дни се наслушахме на доста хули, доста коментари, доста злостни подмятания", коментира лаконично Лазаров пред БНТ в четвъртък.

Запитан дали шефът на полицията във Велико Търново може да е знаел за действията на двамата си подчинени пред къщата на Петков, въпреки че отрича, главсекът демонстрира чистосърдечно, че вече е доста объркан: "Кой какво е знаел, на мен ми е трудно да кажа. Мога да ви зачета докладната записка, която е изготвил той – че всъщност му е докладвано, че са направени записи, но не му е докладвано, че са забелязани от Петко Петков".

По повод лансираните от БСП и ДПС съмнения, че това може да се окаже организиран от ГЕРБ саботаж на операцията, Лазаров предпочете да остане сдържан: "Аз няма да влизам в този нюанс. Политическите нюанси да ги оставим на политиците. Ще се изясни къде е работил колегата, какво е работил, командирован ли е, кога е командирован и от кой".

"Едно нещо е установено до момента категорично – че той е бил там, че е заснел жилището на Петков, че е осъществил контакт с униформените служители и впоследствие не е докладвал, че е забелязан от Петков. Това не е оперативна информация, това са снети сведения от Дирекция "Инспекторат на МВР", добави Лазаров.

Той отрече съмненията, че още в началото на акцията в Лясковец униформените са открили огън с халосни патрони в опит да сплашат Петков, но така са постигнали точно обратния ефект.

"Първо Петко Петков открива огън срещу служителите на Специализирания отряд за борба с тероризма. Служителите, които са проникнали в жилището на Петков, не са стреляли с халосни патрони. Едва ли трябва да влизам в детайли. Пак казвам – тактическите действия трудно биха се коментирали от хора, които нямат съответната подготовка и съответното ниво на ръководство, на водене на специални операции", заяви главният секретар на МВР.

Главсекът допускал, че може и да е стреляно с халосни патрони

За пръв път обаче в позицията му по въпроса се появи и предположение, че халосни патрони все пак може и да са използвани, не от баретите, щурмуващи жилището, а от стоящите пред дома на Петков обикновени полицаи. Нещо, което до този момент Лазаров или подминаваше с мълчание или отказваше категорично да коментира.

"Допускам, само казвам допускам, и не искам да влизам в детайли, че след възникване на престрелката е направен опит от трета страна най-вероятно да се стреля с халосни патрони, може би отвън, за да се привлече вниманието му в друга посока, за да могат колегите най-вероятно да се изтеглят. Само допускам", каза професионалният ръководител на МВР.

Непроменено обаче остана мнението му по въпроса за неговата лична отговорност в случая: "Аз съм изпълнил закона. Ако има и най-малки съмнения в хода на проверките, тъй като ще се проверява и моята дейност, ако има и най-малки съмнения, разбира се, че ще я подам (оставката – бел. ред.). В крайна сметка няма свещени крави в МВР, но нека да изчакаме да приключат проверките".

По повод обвиненията, че операцията в Лясковец е имала предимно показна цел, което личи от присъствието на екип на ТВ7 от първите часове на мястото, Лазаров обясни несъстоятелността на подобно твърдение с факта, че акцията била планирана не само от МВР, а и от прокуратурата.

"Това категорично не отговаря на истината. Ако погледнете самата хронология, ще видите кога започва самата операция, каква комуникация е проведена. Има координация с Върховна касационна прокуратура. На място са проведени срещи и координация с окръжния прокурор на Велико Търново, с районния прокурор на Горна Оряховица. Те самите присъстват на провеждането на операцията, те са били на място. Сега извинявайте, нима искаме да обвиним няколко институции едновременно, че са направили пиар акция. Нали разбирате, че прокуратурата е органът, който осъществява надзор на законосъобразността. Как изобщо може да коментираме такава тема", възмути се главсекът.

"Знаете ли, тук проблемът е, че една акция, която е изпълнена с некомпетентност, впоследствие, понеже има и убит служител, се прави опит да се превърне в някакъв политически пиар. Всъщност, тези хора, които се опитват да прехвърлят вината върху някакви знайни или незнайни агенти на Борисов, се опитват да обвинят индиректно министъра на вътрешните работи, който тези лица, за които става дума – някога някой е бил охранител на Борисов, а министърът на вътрешните работи беше съветник на Борисов по националната сигурност. Така че това е индиректно обвинение. Аз мисля, че тук просто имаме една изключително некомпетентна акция и сега всички са се втурнали да спасяват главния секретар, не като главен секретар, а като свързано лице, като зет на Камен Пенков", коментира междувременно пред бТВ бившият главен секретар на МВР Николай Радулов.

Атанасов определи Лазаров като единствен отговорен за провала

Директни критики към Лазаров отправи и бившият директор на контраразузнаването Атанас Атанасов, според когото изначалният гаф на МВР в случая е включването на СОБТ в операцията по задържането на един човек, смятан за луд.

"Основната грешка е в това, че главният секретар на МВР Светлозар Лазаров е подписал заповед за използването на Специализирания отряд за борба с тероризма в тази ситуация. Не е работа на специализирания отряд да се занимава с лица с психически отклонения. Той си има специфични задачи, които трябва да изпълнява за борба с тероризма. Те са описани в Правилника за приложение на закона, така че ако тук поставим въпроса "кой", ясно е кой – Лазаров е човекът, който е отговорен за провала на тази операция. Да си изясним кой е отговорен", коментира Атанасов.

Той дори обяви, че в момента Инспекторатът на МВР прикрива всички следи по случая, вместо да проверява детайлно действията на участвалите в подготовката на акцията: "Искам да споделя две притеснения, защото имам конкретна информация за тях. Използва се този скандал в публичното пространство като в хода на всичко това, в момента в МВР се извършват действия по прикриване на следите на провала. Съставят се документи с невярно съдържание, антидатират се, за да може да се запълни тази празнина. Да се имитира, че преди това е имало разузнаване на отряда, което не е вярно... Създават се в момента документи с невярно съдържание, антидатират се".

Запитан кой точно се занимава с тази дейност, Атанасов каза: "Тези, които е трябвало да свършат работата по разузнаването". По думите му другият много важен в момент в случая, който се използва за неверни внушения е, че "няма разпоредена акция през 2012 г. на специализирания отряд, за да е отменяна – няма такова нещо".

"Има по-дълбоки причини за назначаването на Светлозар Лазаров за главен секретар, не защото е зет на Камен Пенков. Кадровата политика на това правителство е нещо ужасно. Тя дори не минава през партийни централи на партиите, а има една задкулисна банка от кадри, зависими хора, които се инсталират на важни места, за да покриват скандалите на правителството", продължи атаката си срещу главния секретар Атанасов.

Ексшефът на контраразузнаването дори добави, че в момента на ръководен пост в МВР е бивша барета, а след това бодигард на известния криминален бос от 90-те Мето Илиянски. Атанасов обаче отказа да назове името на човека, когото визира. Не стана ясно дали визира именно главния секретар Лазаров, който е бивш служител именно на СОБТ.

Васил Маринов: "Поредните лъжи и манипулации..."

Последва светкавична реакция от зам.-министъра Васил Маринов, който замества Цветлин Йовчев, докато е на посещение в САЩ. Той определи твърденията на Атанас Атанасов като "поредните лъжи и измислици".

"Поредните лъжи и манипулации са медийните спекулации, че в МВР се фалшифицират документи, свързани с трагичния инцидент в Лясковец. Организацията на работа в МВР не позволява да се извеждат документи със задна дата. В рамките на проверките, разпоредени от министър Йовчев, всички документи се проверяват от съответните компетентни структури. Тези документи вече се намират в проверяващата комисия, назначена със заповедта на министъра", заяви Маринов пред агенция "Фокус".

Той добави, че срещу двамата цивилни полицаи от Велико Търново, заснели без разпореждане дома на Петков, вече са образувани дисциплинарни производства.

Очаквано в поредното обсъждане на темата пред медиите се включи и бившият вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, който обяви, че ако бил на мястото на Йовчев в този момент, щял да подаде оставка. Намерение, което не е признавал при нито един от многобройните скандали, разразили се по време на неговия мандат в МВР.

"Ако операцията е била проведена при нас и е имала същия фатален край, щяхме да си подадем оставката с главния секретар. Подобна ситуация с жертви от силите за реда не сме имали след "Бели брези", заяви пред БНТ Цветанов.

Както и по време на изслушването на Лазаров и Маринов преди ден, той отново коментира, че "ако Петко Петков от Лясковец е започнал стрелбата, служителите на Специализирания отряд за борба с тероризма е трябвало да бъдат изтеглени веднага, а не чак след раняването на втори служител на СОБТ. Тези служители са изпратени там, за да могат да бъдат убити по този начин. Нямали са шанс, подложени са на обстрел от човек, който ги е чакал на пусия".

Споделяне

Още по темата

Още от България