Вътрешният министър разпоредил проверки във връзка с полицейската операция в Лясковец

По разпореждане на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев са назначени няколко проверки, свързани със замисъла, организацията и провеждането на операцията в Лясковец. Това съобщи председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов пред журналисти на семинара на ПГ на Коалиция за България в Боровец.

Предвиждаме изслушване на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров във вътрешната комисия във връзка с акцията, добави той.

Според Мерджанов случаят в Лясковец е подценен във времето и като обществена опасност.

Заместник-министърът на вътрешните работи Васил Маринов съобщи, че още от януари има заповед за проверка на функционирането на подразделенията "Контрол на общоопасните средства" /КОС/, а сега има втора заповед за проверка на регламентите за издаване на разрешителни за оръжия и начина, по който се съхранява оръжие.

Той посочи, че ще се мисли за намаляване на валидността на документа за психично здраве, необходим за издаване на разрешително за оръжие. По думите му срокът може да бъде скъсен например от пет на три години.

Според Маринов задължително трябва от психодиспансерите да уведомяват МВР, ако лице, на което е издаден документ, че е психично годно да носи оръжие, вече има известни проблеми.

Зам.-министърът добави, че въпросът е дискутиран с министъра на здравеопазването Таня Андреева.

Споделяне

Още по темата

Още от България