Цацаров: Случаят в Лясковец се използва за елементарни политически цели

Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС

Трагедията в Лясковец и недостатъците на МВР се използват за елементарни политически цели, коментира в четвъртък и главният прокурор Сотир Цацаров. Преди заседанието на Висшия съдебен съвет той обясни, че прокуратурата във Велико Търново е образувала досъдебно производство за акцията по задържането на Петко Петков, която доведе до смъртта на един полицай, а други трима бяха ранени.

Цацаров допълни, че делото ще има за цел да провери подготовката на операцията и нейното провеждане, за да се разбере точно какво се е случило. В началото на седмицата имаше призиви да се образуват дела за престъпна небрежност срещу ръководителите на полицията в Лясковец и Велико Търново. Главният прокурор заяви, че няма пречка, ако се съберат данни да бъдат образувани няколко дела.

Ръководителят на държавното обвинение отдели голямо внимание върху коментарите на политиците и експертите след инцидента. Мнението му е, че политиците се опитват да извлекат елементарни дивиденти от случката.

"Някак си много бързо забравихме, че на първо място случилото се е една трагедия. Трагедия за семейството на загиналия, после е трагедия в един общ мащаб за министерството, защото тук не сме на война, в която да броим загуби от едната или другата страна", каза Цацаров.

Според него много бързо се е забравил и проблемът с техническото обезпечение на полицаите. Той посъветва медиите да се поинтересуват с каква техника работят в Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ), които проведоха операцията.

“Парламентарни комисии, разследвания и спекула от типа "Кой е снимал?", "Кого е охранявал?" избягва реалния проблем. Бързо-бързо отидохме на терена на политическото противопоставяне. Сякаш чакахме проблемът да стане, за да го политизираме незабавно”, каза мнението си Цацаров за политическия дебат.

Той нахока и бившите служители на МВР и службите, които коментират операцията, обяснявайки, че всеки един от тях носи реална отговорност за ситуацията на сектора "Сигурност".

"Не очаквайте от мен да се присъединя към един от двата хора. В този отряд аз съм бил, знам какво е нивото на подготовка, нивото на техническа обезпеченост. Предпочитам вместо да давам експертни оценки, да осигуря едно качествено разследване", обясни Сотир Цацаров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?